Het is me het weekje wel voor bitcoin. Het heeft er alle schijn van dat Elon Musk de bull run eigenhandig heeft stopgezet of in ieder geval even heeft gepauzeerd. Vooral onder beginnende bitcoiner beleggers zijn er momenteel veel zorgen over de toekomst van de digitale munt en dat begrijpen wij ten zeerste. Het perfecte moment dus om terug te gaan naar de basis om ons eraan te herinneren dat geen enkele macht op aarde groot genoeg is om bitcoin te stoppen, zelfs die van Elon Musk niet. 

We maken ons allemaal weleens zorgen over de toekomst van bitcoin en dat is logisch. We zijn er immers aan gewend om te denken vanuit een perspectief dat in principe alles gestopt kan worden. In ieder geval alles wat door mensen is gemaakt. Bitcoin is echter net een beetje anders dan al het andere wat door mensenhanden tot een geheel is gemaakt en dat is precies wat het zo bijzonder maakt. 

Hoe kan het dan dat bitcoin niet gestopt kan worden? Dat heeft twee belangrijke redenen. Namelijk dat er over de hele wereld duizenden kopieën van bitcoin zijn en dat de energiebenodigdheden van bitcoin flexibel zijn. Te beginnen met de eerste.

Tienduizenden kopieën van bitcoin

De eerste en mogelijk belangrijkste verdedigingslinie van bitcoin is dat het geen vaste standplaats heeft. Bitcoin staat niet op een bepaalde plek en heeft geen centraal aanspreekpunt. Sterker nog, er zijn wereldwijd meer dan 50.000 nodes die allemaal een kopie van bitcoin draaien en deelnemen aan het netwerk. Je kunt bitcoin in die zin vergelijken met de Hydra uit de Griekse mythologie, als een monster met duizenden koppen waarvan er iedere dag meer bij komen.

Een bitcoin node is een individuele gebruiker die de bitcoin software op zijn computer draait en alle transacties voor zichzelf download en verifieert. Iedere node in het netwerk is een exacte kopie van een andere. Als een macht bitcoin wil stoppen, dan moeten ze al deze nodes die over de hele wereld verspreid zitten uit de lucht halen.

Het mooie is dat het draaien van een bitcoin node helemaal niet complex is en al kan op een simpele computer van ongeveer 200 euro. Daarnaast staat het niet op je voorhoofd als je een bitcoin node draait en is het vrijwel onmogelijk om erachter te komen waar alle nodes staan en wie ze draaien. Vechten tegen bitcoin is als het starten van een guerrillaoorlog, je vecht tegen een leger dat je in principe niet eens kunt zien. Zolang bitcoin op een paar van de tienduizenden computers ter wereld blijft draaien blijft het in leven.

Zelfs als iemand het zou lukken om alle nodes te stoppen, dan zou het netwerk weer verdergaan zodra de eerste node opstart. Bitcoin is een levend organisme dat ons zeer waarschijnlijk allemaal zal overleven. Het enige wat een macht tegen bitcoin kan doen is op de korte termijn de prijs drukken, maar het netwerk stoppen is onmogelijk.

Hoeveelheid energie in het bitcoin netwerk niet relevant

De meeste dingen hebben een minimale hoeveelheid energie nodig om te overleven, maar bitcoin is anders. Je hoort weleens dat er een grote hoeveelheid computerkracht van miners uit het netwerk verdwijnt en dan maken mensen sommige mensen zich meteen zorgen. Dat is logisch als je niet goed begrijpt wat dat betekent, maar in principe is het nergens om je zorgen over te maken. Bitcoin heeft namelijk de zogenaamde “difficulty adjustment” die ervoor zorgt dat het netwerk zich om de 2.016 blokken (ongeveer twee weken) aanpast aan de nieuwe situatie.

Verdwijnen er veel miners uit het netwerk? Dan gaat de moeilijkheidsgraad om nieuwe blokken te minen omlaag zodat het weer gewoon 10 minuten duurt voordat miners een nieuw blok vinden. De hoeveelheid energie dit bitcoin nodig heeft hangt is dus afhankelijk van de hoeveelheid energie die daadwerkelijk wordt gebruikt. Er is geen vaste hoeveelheid energie die bitcoin nodig heeft om te overleven. 

Het is wel zo dat het lastiger is om een aanval op bitcoin te openen als er meer computerkracht en energie in het netwerk zit. Voor de verdediging van bitcoin is het dus beter als er meer energie, maar het is niet essentieel. Zelfs als de energietoevoer van bijna alle miners wordt afgesloten, dan overleeft het netwerk alsnog, omdat het in theorie kan opereren op een hele kleine hoeveelheid energie. 

Conclusie: bitcoin is niet te stoppen

Als we deze twee argumenten bij elkaar stoppen, dan snap je waarschijnlijk het onmogelijk is om bitcoin te stoppen. Alle tienduizenden nodes over de hele wereld zijn praktisch onvindbaar en kunnen onmogelijk allemaal opgespoord en neergehaald worden. Daarnaast maakt het niet uit hoeveel energie miners in het netwerk stoppen en kan het in theorie overleven met de minimale hoeveelheid energie. Niemand kan het bitcoin netwerk daadwerkelijk stoppen. Invloed uitoefenen op de adoptie en prijs is mogelijk, maar het netwerk beïnvloeden niet. Dat is wat bitcoin zo bijzonder maakt en een goede kanshebber om het geld van de toekomst te zijn. 

De SATOS leestip van deze week

Kun jij geen genoeg krijgen van bitcoin? Dan hebben wij een goede tip voor je. De nieuwsbrief van onze vrienden van Glassnode is een hele goede manier om op de hoogte te blijven van alles wat er op de bitcoin blockchain gebeurt. Glassnode maakt iedere week een cijfermatige analyse van statistieken van de blockchain om de prijsbewegingen te duiden en de koers voor de korte tot lange termijn te voorspellen. Meer dan interessant en zeker de moeite van het lezen waard. 

De korte bitcoin koersblik

Wat de bitcoin koers betreft is het lastig om te voorspellen wat ons te wachten staat. Op het moment van schrijven handelt bitcoin nog net boven de 35.000 dollar, maar met alle onzekerheid en gekte die er momenteel heerst is het niet onwaarschijnlijk dat we nog verder zakken. Aan de andere kant is het sentiment nu zo laag, dat de meeste mensen die willen verkopen dat waarschijnlijk al gedaan hebben. Wat de gebeurtenissen van de afgelopen week in ieder geval bewijzen is dat het praktisch onmogelijk is om de koers op de korte termijn te voorspellen en dat technische analyse geen wetenschap is.

Voor de lange termijn blijven wij bullish en zal bitcoin dit ook weer overleven, maar voor de korte termijn is het even niet gezellig en zitten wij ook met de billen bij elkaar.

Dit was hem dan alweer, jouw favoriete Nederlandse bitcoin blog. Hopelijk hebben we je een beetje gerust kunnen stellen met dit verhaal. Bitcoin is ontworpen om dit soort momenten te overleven en gaat deze “aanval” ook overleven. We produceren gewoon nog iedere tien minuten een blok en zelfs de grootste upgrade van het protocol in vier jaar tijd, Taproot, heeft bijna voldoende support van de miners om geïmplementeerd te worden. We komen er wel.

Als laatste willen we je nog wijzen op een leuke winactie bij onze vrienden van Pegulanten.nl! Zij geven verdeeld over drie prijzen voor 250 euro aan bitcoin weg. Het enige wat je hoeft te doen is om kans te maken is hun gezellige Nederlandse personal finance community joinen.