undefined

Waarom bitcoin is uitgevonden

Vorige week bespraken waarom goud, aandelen en vastgoed wellicht waarde gaan inleveren in vergelijking met bitcoin. Om beter te begrijpen wat bitcoin zo interessant maakt is het goed om soms even helemaal terug naar de basis te gaan. Waarom bestaat bitcoin eigenlijk? Bij veel mensen bestaat namelijk het misverstand dat bitcoin in de eerste plaats een betaaltechnologie is. Het is waar dat je met bitcoin kunt betalen, maar de grote innovatie is dat je niemand hoeft te vertrouwen voor die betalingen. Bitcoin is nooit gebouwd om goedkope en snelle betalingen te doen. Dat gaat op termijn wel komen met innovaties als het Lightning Network, maar bitcoin is first and foremost een alternatief voor het huidige financiële systeem.

Het hele punt van bitcoin is dat je geen tussenpersonen hoeft te vertrouwen om jouw geld te kunnen gebruiken. Het is een vorm van geld die je volledig in eigen beheer kunt houden. 

Wat is de grote gedachte achter bitcoin?

Het grote doel van bitcoin is om mensen weer de macht over hun eigen geld te geven. Bitcoin is een compleet nieuwe vorm van geld waarbij we niet afhankelijk zijn van andere partijen. In essentie is geld een soort puntensysteem voor de samenleving om bij te houden hoeveel krediet je nog hebt bij de rest van de wereld. Heb je gewerkt? Dan gaan er punten bij. Koop je iets? Dan gaan er wat punten af.

Het probleem is dat de database in het huidige financiële systeem volledig in handen is van banken en de overheid. Bitcoin geeft ons een andere optie.

Waarom moet ik dat weten?

Om bitcoin te begrijpen is het belangrijk jezelf de juiste vragen te gaan stellen. Waarom hebben we één entiteit die de volledige controle over het geld heeft? Is dat wel juist? Waarom zou een bank mogen bepalen wie ik wel en niet mag betalen? Waarom zijn we niet vrij om zelf ons geld te kiezen? Heb je bitcoin? Sla jouw bitcoin dan in ieder geval wel veilig op!

In het verleden zijn er al vaker digitale alternatieven voor fiatgeld opgezet, maar die zijn allemaal gesloten door overheden. Het interessante aan bitcoin is dat we deze keer een vorm van geld hebben waar niemand de controle over heeft. Power to the people.

In het kort

Kort en krachtig kun je zeggen dat bitcoin is uitgevonden om ons een alternatief te bieden voor het gecentraliseerde financiële systeem waar we het momenteel nog mee moeten doen. Bitcoin zorgt ervoor dat we niemand meer hoeven te vertrouwen voor onze geldzaken. Bitcoin neemt de eeuwige macht over het geld weg bij de elite en geeft het terug aan de mensen.

Natuurlijk is het geen gek idee om nog altijd een belangrijk deel van je vermogen in fiatgeld te houden, je betaalt immers nog altijd de meeste dingen met de euro. Maar een kleine bitcoin-exposure kan zeker geen kwaad!

De leestip van de week

Vind jij economie en bitcoin tof? Dan is de leestip van deze week een must-read! Dit keer hebben we namelijk een fantastisch stuk van Zane Pocock voor je die inzoomt op de rol van de Bitcoin mempool als marktplaats voor blockspace in het Bitcoin ecosysteem en de impact daarvan op de ontwikkeling van Bitcoin. Zeker je tijd waard! 

De korte koersblik

undefined

We zijn de laatste dagen weer voorzichtig aan het klimmen en vechten momenteel rond de bitcoin koers van $9600 aan. Ons volgende target op de weg omhoog zou de $9800 zijn waarna de weg naar de $10400 redelijk vrij is. Raken we dat punt aan, dan is het niet ondenkbaar dat we deze week ook nog de $11000 en $12000 gaan zien. Dat zou nog eens lekker zijn! Als we naar beneden kijken moeten we vooral de ogen gericht houden op de $9200 wat nu een belangrijke support lijkt te worden. Het lijkt erop dat we deze week vuurwerk gaan zien! En dat mag wat ons betreft ook wel weer na een aantal relatief saaie koersweken.

Bitcoin €8.498,89  +0,79%
Ethereum €214,56 +3,71%
Litecoin €38,87  +0,08%
Ripple  €0,1672 -1,53%
Bitcoin Cash €211,76 +0,66%

Dat was alweer je wekelijkse stukje Bitcoin-leesvoer van SATOS! Wij hopen natuurlijk dat je het weer de moeite waard vond om deze blog te lezen en gaan weer hard aan het werk om jou volgende week dinsdag weer een nieuwe te kunnen presenteren. Geniet van het schitterende weer deze week en tot volgende week!