undefined

Waar blijft die inflatie dan?

Bitcoiners roepen al jaren dat het beleid van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve tot inflatie van ongekende proporties gaat leiden. Maar als we de officiële cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) mogen geloven, dan is er weinig aan de hand. Ondanks het massale bijdrukken van geld blijft de inflatie redelijk binnen de perken. Weinig mensen lijken zich zorgen te maken om het feit dat de Federal Reserve in juni meer geld heeft bijgedrukt dan in de afgelopen 200 jaar bij elkaar. Volgens het CPI heeft het printen van geld immers geen invloed op het CPI. Maar is dat wel zo? Wij vonden het tijd voor een stevig wetenschappelijk onderzoek naar de betrouwbaarheid van het CPI. 

Dat gaan we doen aan de hand van de beroemdste hamburger ter wereld: de Big Mac!

Inflatie meten met de Big Mac

Heel simpel! De Big Mac is een prachtige doorsnede van de economie. Om de burger te produceren hebben we vlees, groente, brood, personeel en elektriciteit nodig. Vijf dingen die aan de basis staan van onze economie. 

In ons onderzoek gaan we de ontwikkeling van de daadwerkelijke prijs van de Big Mac vergelijken met de prijs die de burger volgens de officiële inflatiecijfers zou moeten hebben. We doen dat in dollars omdat het eenvoudiger om de historische prijzen van de Big Mac in dollars terug te vinden. Spoiler alert: de Big Mac is momenteel een stuk duurder dan de burger volgens het CPI zou moeten zijn.

Tijd voor het onderzoek

Ons onderzoek begint in het jaar 1986 waar de Big Mac nog voor $1.60 over de toonbank gaat. Tot de millenniumwisseling blijft de prijs van de burger redelijk gelijk met de inflatie, maar in 2001 komt daar verandering in. De daadwerkelijke prijs van de burger is inmiddels omhooggeschoten naar $5,67 terwijl de prijs volgens het CPI op $3,80 zou moeten liggen. Een verschil van ongeveer 50%.

Behalve dit enorme verschil is het opvallend dat de grootste stijgingen van de daadwerkelijke prijs van de burger plaatsvonden nadat de Federal Reserve in 2001 en 2008 flink dollars moesten bijprinten om de economie te redden. Iets wat we op dit moment ook op grote schaal zien gebeuren.

undefined

Wat kunnen we hieruit concluderen?

In eerste instantie dat de prijs van de Big Mac harder is gestegen dan de inflatie. Wat best jammer is, want de Big Mac is op zijn tijd een prima burgertje. Hoewel wij ons er ook van bewust zijn dat de Big Mac geen perfecte weergave van de economie is, zetten deze cijfers wel te denken. Is er misschien meer inflatie dan de officiële cijfers ons doen geloven? Het zou zomaar kunnen.

Het was vooral interessant om te zien dat de daadwerkelijke prijs van de Big Mac na 2001 en 2008 harder is toegenomen dan de voor inflatie gecorrigeerde prijs. Dit waren namelijk jaren waarin de Federal Reserve veel geld heeft bijgeprint. Nadat er in juni van dit jaar alleen al meer geld is bijgeprint dan in de afgelopen 200 jaar bij elkaar, wordt het interessant om de komende periode de inflatiecijfers in de gaten te houden. Wij blijven in ieder geval scherp op dit onderwerp, want bitcoin is gemaakt om dit te bestrijden.

De leestip van de week

Ben jij nog niet bullish genoeg over bitcoin? Dan hebben we een goed artikel voor je in de aanbieding! Do not buy bitcoin van Alex Svetski met een cynische ondertoon valt hij in zijn nieuwe artikel alle mensen aan die na 10 jaar nog steeds negatief zijn over bitcoin. Net als wij kan hij niet geloven dat bitcoin zich na alle prijsstijgingen nog altijd moet bewijzen voor sommige investeerders. Geen mega serieus artikel, wel leuk!

Bitcoin koers blik

undefined

Het gaat momenteel goed met bitcoin, goud, aandelen en eigenlijk alles wat niet fiatgeld is. Dit jaar hebben bitcoiners een rendement van ongeveer 30% te pakken op hun digitale goud en daarmee mogen we zeker niet klagen. Er lijkt weinig verandering te komen in het beleid van de centrale banken en dat gaat ongetwijfeld voor een flinke aanwas van nieuwe bitcoiners zorgen. Steeds meer mensen beginnen zich vragen te stellen over ons geld. Waarom heeft iets wat onbeperkt kan worden bijgedrukt eigenlijk waarde? Dat is een goede vraag! Wij weten het eigenlijk ook niet. Dat is ook de reden waarom wij jaren geleden een bitcoin-bedrijf zijn begonnen en daar hebben we heel weinig spijt van. Wij hebben veel vertrouwen in de bitcoin koers en kijken uit naar wat de komende maanden ons gaan brengen.

Bitcoin €9.950,25  +4,46% Bitcoin kopen
Ethereum €330,83 -0,11% Ethereum kopen
Litecoin €48,73 -0,69% Litecoin kopen 
Ripple €0,2509 -3,40%  Ripple kopen
Bitcoin Cash €251,02 +1,50%  Bitcoin Cash kopen

De bovenstaande koersgegevens zijn op 11-08-2020 om 12:30 overgenomen van coinmarketcap.

Benieuwd hoe je cryptocurrency grafieken kan aflezen? We hebben daar een aantal weken geleden een artikel voor geschreven!

Huizenprijzen die de pan uitrijzen, aandelenkoersen die record na record breken en ook bitcoin en goud gaan als een raket. Het einde van ons huidige financiële systeem lijkt in recordtempo dichterbij te komen. Wij zorgen er met onze wekelijkse blog voor dat jij goed op de hoogte blijft van alles wat relevant is voor Bitcoin!

Mocht je zelf nou een onderwerp hebben waarvan je zou willen dat wij er eens induiken? Laat het ons dan weten door te reageren op deze mail of door ons een berichtje op Twitter te sturen! Wil je bitcoin kopen? Dan kun je bij aankopen bij SATOS terecht. Na de betaling met het vertrouwde iDEAL zorgen wij dat jouw aankoop binnen enkele minuten in je eigen wallet staat. Be your own bank, precies zoals Satoshi Nakamoto het bedoeld heeft. 

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!