Tesla investeert $1,5 miljard in Bitcoin

Vorige week maandag maakte Tesla bekend voor $1.500.000.000 in bitcoin te hebben geïnvesteerd. Tesla heeft anderhalf miljard dollar in bitcoin geïnvesteerd. De populaire autofabrikant van de misschien nog wel populairdere Elon Musk geeft hiermee het definitieve startschot voor de corporate-fomo. We gaan steeds meer toe naar een situatie waarin je als bedrijf de zaakjes niet op orde hebt zonder een beetje bitcoin op de balans. Het kan niet anders dan dat vrijwel ieder beursgenoteerd bedrijf op dit moment in ieder geval de mogelijkheden onderzoekt om in bitcoin te investeren. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat het een kwestie van tijd is voordat andere grote partijen het voorbeeld van Tesla zullen volgen. Vergeet niet dat het MicroStrategy van Michael Saylor in augustus pas de eerste beursgenoteerde partij was die bitcoin kocht en dat we nu, een klein half jaar later, al Tesla aan dat rijtje kunnen toevoegen.

In de media is de speculatiemolen over het volgende bedrijf dat overgaat op een bitcoin-standaard al flink op gang gebracht. De naam die wij tot nu toe het vaakste voorbij zien komen is Apple, dat volgens de bronnen ook in een goede positie zit om een eigen exchange op te zetten. Wat voor de hele industrie natuurlijk fantastisch zou zijn.

Kritiek op Tesla voor adopteren bitcoin-standaard

Na het grote Tesla nieuws was het natuurlijk wachten op de eerste clowns die zouden roepen dat bitcoin slecht is voor het klimaat en dat Tesla met deze investering haar eigen klimaatdoelen ondermijnt. Het is bijna schattig om te zien dat veel journalisten in de mainstream media hier nog steeds mee komen en blijkbaar denken dat Elon Musk dom genoeg is om met Tesla $1.5 miljard te investeren in een project dat zo slecht zou zijn voor het klimaat. Het doel van Elon Musk met Tesla is om de aarde langer bewoonbaar te houden voor mensen. Hij zou met Tesla nooit investeren in een technologie die het tegenovergestelde veroorzaakt. 

Een goede journalist die weinig begrijpt van bitcoin zou hierdoor juist getriggert moeten worden om onderzoek te doen naar bitcoin en niet hongerig naar kliks een slap artikel publiceren waarmee hij zichzelf diskwalificeert. In een eerdere nieuwsbrieven hebben wij ook al geschreven over het feit dat bitcoin-mining juist goed is voor onze planeet. Bitcoin-mining is een enorm competitieve industrie en miners moeten altijd op zoek naar de goedkoopste energie om überhaupt winstgevend te kunnen zijn. Hierdoor komen miners over het algemeen uit bij natuurlijke energiebronnen waarvan een deel van de productie zonder bitcoin verloren gegaan zou zijn. Bitcoin-mining zorgt voor een efficiënter gebruik van onze energie en vergroot de winstmarge van producenten van natuurlijk energie die hun overschotten kunnen omzetten in bitcoin. Voor meer info moet je echt de hierboven gelinkte bitcoin nieuwsbrief checken.

Is Apple de volgende grote naam die in bitcoin investeert?

Analisten van RBC Capital Markets verwachten dat Apple weleens de volgende grote partij kan zijn die in bitcoin stapt. Het techbedrijf heeft de infrastructuur om bitcoin toe te voegen aan de Apple Wallet en daarmee een exchange te beginnen. De bitcoin wallet is volgens analist Mitch Steves en kans die in potentie meerdere miljarden waard kan zijn. Stevens denkt dat het bedrijf met beperkte development meer dan $40 miljard aan extra omzet kan genereren door bitcoin aan de wallet toe te voegen.

Bedrijven als Square en PayPal zijn de tech-gigant al voorgegaan hebben het runnen van een exchange geïdentificeerd als een waardig business-model. Met het enorme ecosysteem van gebruikers dat Apple door de jaren heen heeft opgebouwd zou het bedrijf in één klap een flink marktaandeel kunnen veroveren. Hoewel de exchange business volgens RBC Capital Markets de grootste kans is voor Apple, verwacht hij dat het bedrijf ook overweegt om zelf in bitcoin te beleggen of investeren. Dit zou voor gebruikers een bevestiging zijn dat Apple daadwerkelijk gelooft in de toekomst van de cryptocurrency.

Het blijft op de korte termijn speculeren, maar vrijwel iedereen in de markt lijkt ervan overtuigd dat Tesla niet het laatste bedrijf is dat op deze manier in bitcoin stapt. De move van het bedrijf van Elon Musk zal voor velen een definitieve bevestiging zijn voor de toekomst van bitcoin. Het begint er steeds meer op te lijken dat we gaan van een wereld waarin het bijzonder is dat je bitcoin hebt naar een wereld waarin het bijzonder is als je geen bitcoin hebt.

De bitcoin luistertip van deze week

Het landschap aan bitcoin-podcasts blijft zich maar uitbreiden en we zijn inmiddels op een punt dat het vrijwel onmogelijk is om alles te luisteren. Gelukkig komt dat de kwaliteit ten goede en drijven de beste vanzelf wel naar boven. Deze week kwam Preston Pysh weer met een pareltje waarin hij samen met Willy Woo en PlanB de on-chain fundamentals van bitcoin analyseert. Beide gasten kijken op een kwantitatieve manier naar het gedrag op de bitcoin-blockchain en baseren daar hun manier van investeren op. Het is meer dan interessant om beide heren te horen speculeren over de komende maanden van de bull market en de toekomst van bitcoin in het algemeen, vrijwel allemaal met een cijfermatige onderbouwing.

bitcoinbanner2.png

De wekelijkse korte bitcoin vooruitzicht

Dan is het alweer tijd om het over de bitcoin koers te hebben. Het Tesla nieuws heeft ons uiteraard weer naar nieuwe hoogten gebracht en we zijn op een punt dat het weinig zin lijkt te hebben om een technische analyse van de markt te maken. Het kan zomaar zijn dat morgen de volgende grote beursgenoteerde partij met de mededeling komt dat ze bitcoin op de balans hebben gezet. Dan kun je naar de bitcoin grafieken aflezen tot je een ons weegt, maar dat nieuws zul je er nooit in terugvinden. Behalve als het bekendgemaakt wordt natuurlijk, maar dan zie je het heel duidelijk aan de enorme groene kandelaar die je scherm zal kleuren. De beste strategie blijft om gewoon gestaag bitcoin aan je stash te blijven toevoegen en niet teveel te letten op de dagelijkse koersbewegingen. Traden is een vak en voor de meesten enkel een manier om zuurverdiende satoshi’s te verliezen.

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze blog. Wat was het tot dusver een bijzondere week voor bitcoin. Laten we hopen dat we de week net zo goed afsluiten als dat we hem begonnen zijn, bijvoorbeeld met een leuke nieuwe beursgenoteerde partij die zich in het rijtje van MicroStrategy, Square en Tesla voegt. Wij houden de markten en het nieuws in ieder geval scherp in de gaten en zodra we iets tofs tegenkomen schrijven we het op voor de nieuwsbrief van volgende week.

Voor nu weer bedankt voor het lezen en graag tot de volgende!