undefined

Opkomende Bitcoin soft fork: Taproot

Het is weer tijd voor je wekelijkse portie Bitcoin! Maar voordat we het onderwerp van vandaag aansnijden moeten we het toch even zeggen: wat een heeeerlijke koersexplosie bij onder andere de Bitcoin koers, ethereum koers en Ripple koers hebben we gisteren mogen aanschouwen. 

Dan is het nu tijd voor het onderwerp van vandaag! Vorige week had de blog een licht filosofisch karakter, maar in deze editie gaan we het over een andere boeg gooien. Het is tijd voor de techniek! We gaan het hebben over de ontwikkeling van Bitcoin. Er zit namelijk een update aan te komen die voor een uitbreiding van de privacy-mogelijkheden op Bitcoin en efficiëntere verwerking van transacties gaat zorgen. De update draagt de naam Taproot en het gaat om een zogenaamde soft fork. Dat is goed nieuws omdat bij een soft fork niet iedereen verplicht hoeft te updaten. De regels worden namelijk verscherpt of er worden extra regels toegevoegd. Bij een hard fork moet iedereen updaten omdat het daarbij om een versoepeling of verwijdering van regels gaat.

Het verschil tussen soft forks en hard forks

De onderstaande afbeelding is een goede illustratie van het verschil tussen beide fenomenen. Zwart staat voor de bestaande regels die al door het netwerk werden nageleefd en paars staat voor de veranderingen na de update. Je ziet dat het bij een soft fork gaat om een verscherping van de bestaande regels. Er vinden veranderingen plaats die binnen de bestaande regels ook goedgekeurd worden. Daardoor kunnen nodes die ervoor kiezen om niet mee te doen aan de soft fork nog steeds communiceren met nodes die wel meedoen.

undefined

Even een voorbeeld: stel dat in de bestaande regels is afgesproken dat blokken 2MB groot mogen zijn en in de nieuwe regels alleen nog maar blokken van 1MB geaccepteerd worden. Dan hoeven nodes de nieuwe regels niet over te nemen. De oude regels accepteren immers alle blokken tot een grootte van 2MB en daar vallen ook blokken van 1MB onder. Stel dat er in de nieuwe regels staat dat vanaf nu blokken tot 4MB worden geaccepteerd, dan kunnen de nodes die niet updaten niet meer meedoen. Deze accepteren immers alleen transacties tot 2MB. Heel kort door de bocht: bij een hard fork moet iedereen updaten om een splitsing te voorkomen, bij een soft fork hoeft dat niet.

Hoe gaan we Taproot implementeren

De discussie die momenteel in Bitcoinland heerst draait om de vraag hoe we Taproot moeten gaan implementeren. Er zijn verschillende manieren om het Bitcoin-protocol te updaten, maar de twee populairste smaken voor de implementatie van een soft fork zijn BIP 8 en BIP 9. We gaan de discussie in deze blog niet volledig uitkristalliseren, maar willen vooral een beeld schetsen van het proces dat momenteel gaande is.

Te beginnen met BIP 9. Deze smaak werkt met zogenaamde flag days. Dat wil zeggen dat developers een datum uitkiezen waarop nodes die de nieuwe software draaien automatisch de nieuwe regels van de soft fork gaan hanteren. Miners krijgen bijvoorbeeld een jaar de tijd om te upgraden en volgens de nieuwe regels te gaan werken. Ze kunnen aan het netwerk laten weten dat ze meedoen aan de update door een zogenaamde readiness signal bit op te nemen in de blokken die ze minen. Indien er op de flag day in meer dan 95% van de blokken een readiness bit is opgenomen gaat de update door. Als dat niet het geval is dan faalt de update en blijft het netwerk werken met de oude regels. BIP 9 is bijvoorbeeld gebruikt om SegWit in Bitcoin te implementeren. Maar dat ging destijds, om het maar even zacht uit te drukken, niet heel soepel. Vandaar dat mensen gingen nadenken over een alternatieve manier om updates te implementeren.

Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de komst van BIP 8. In principe is BIP 8 een kopie van BIP 9. Het belangrijke verschil tussen beiden is dat bij BIP 8 de update niet faalt indien minder dan 95% van de blokken een readiness bit bevat. Integendeel, de update wordt dan juist geactiveerd. Miners die dan nog niet meedoen aan de update riskeren vanaf dat moment blokken te minen die niet door het netwerk worden geaccepteerd. Op deze manier zou je miners in theorie dus dwingen om te upgraden omdat ze anders het risico lopen voor niets te minen. Het idee achter BIP 8 is om ervoor te zorgen dat miners soft forks niet meer eigenhandig kunnen tegenhouden. Minder macht voor miners, meer macht voor gebruikers. Het grote argument tegen BIP 8 is dat het meer risico met zich meebrengt op de korte termijn. Als een groot deel van de miners en gebruikers er niet voor kiest om te upgraden, dan zou dat voor een splitsing van het netwerk kunnen zorgen (zoals dit eerder bij bitcoin cash gebeurde), en dat proberen we met soft forks juist te voorkomen.

Bitcoin laat zich niet zomaar updaten

Het moge onderhand wel duidelijk zijn dat de regels binnen Bitcoin niet zomaar veranderen. Er gaat vaak enorm veel tijd en discussie vooraf aan veranderingen waarvan de meeste buitenstaanders misschien denken van waar maak je je druk om. Maar het is enorm belangrijk dat er in dit proces geen fouten worden gemaakt. In het geval van Bitcoin is het adagium: slow and steady wins the race. We hebben maar één kans op decentraal geld en dat beseffen de meeste Bitcoiners zich heel goed. Hopelijk heb je iets opgestoken van deze korte introductie in de implementatie van soft forks. Uiteraard is dit niet het hele verhaal en hadden we veel meer in detail kunnen treden, maar dat past helaas niet in de nieuwsbrief.

Meer lezen over dit fascinerende onderwerp?

Dan kunnen we je van harte dit artikel van de inmiddels wereldberoemde (binnen de wereld van Bitcoin) Nederlandse Aaron van Wirdum aanbevelen. 

Hij gaat in zijn artikel nog gedetailleerder in op het hierboven beschreven proces en bespreekt stuk voor stuk de mogelijkheden die momenteel worden overwogen om Taproot zo snel mogelijk in Bitcoin te krijgen.

Bitcoin koersblik

undefined

Wat was het gisteren een heerlijke dag voor Bitcoiners! We zijn volle bak door de $10.000 geschoten en hebben zelfs de $11.000 gezien. Dit is dus waarom wij er een voorstander van zijn om niet teveel gekke dingen te doen en iedere maand je stack rustig te vergroten. Bitcoin laat zich zo moeilijk voorspellen, maar als hij eenmaal gaat dan is hij niet te houden. Voor de rest van deze week is ons advies: riemen vast. Het zou wat de koers betreft zomaar eens een hele bijzondere week kunnen worden voor onze favoriete digitale munt.

Bitcoin €9.176,06  +15,96% Bitcoin kopen
Ethereum €267,76 +30,53% Ethereum kopen
Litecoin €45,18 +22,89% Litecoin kopen 
Ripple €0,1865 +10,41%  Ripple kopen
Bitcoin Cash €229,02 +17,97%  Bitcoin Cash kopen

De bovenstaande koersgegevens zijn op 28-07-2020 om 11:00 overgenomen van coinmarketcap.


Dat was hem weer voor deze week! Hopelijk hebben jullie iets opgestoken van de nieuwsbrief met een iets meer technisch karakter dan normaal. Volgende week moeten we het wellicht even over de koers hebben als die zich op deze manier blijft doorzetten. Daar hebben we ook wel wat leuke ideeën over, dus stay tuned voor de nieuwsbrief van volgende week! Mocht je zelf een suggestie hebben voor een leuk onderwerp? Dan kun je ons dat uiteraard via de mail laten weten, maar we zijn ook heel actief op Twitter.