SATOS_verificaties_AMLD5.png

Nieuwe wetgeving van toepassing voor crypto bedrijven

In januari brachten we jullie al op de hoogte van de aankomende vijfde anti-witwasrichtlijn (AMLD5). Deze veelbesproken wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn is op 21 april door de Eerste Kamer geaccepteerd en gaat op 21 mei aanstaande in. Met deze nieuwe regelgeving veranderen er een aantal zaken rondom het kopen en verkopen van cryptocurrency. In dit artikel lees je wat voor invloed dit heeft op jou, ons verificatie proces en wat je van ons kan verwachten. 

Verificatie

Met ingang van de nieuwe regelgeving op 21 mei wordt er van bedrijven die handelen in of met cryptocurrency het een en ander verwacht. Bedrijven die handelen in cryptocurrency dienen zich te registreren bij de De Nederlandsche Bank (DNB), en zullen daarmee ook onder het toezicht vallen van de DNB. De meest impactvolle eis van de DNB is de vernieuwde identiteitsverificatie. Een eis die wij al jaren naleven met onze klanten, omdat ook wij witwassen, terrorismefinanciering en fraude tegengaan. Onder het toezicht van de DNB verandert ons proces enigszins. Dit is onderdeel van het cliëntenonderzoek en monitoren van transacties op verdachte activiteiten.

Om dit proces zo eenvoudig mogelijk- en passend binnen de richtlijnen van de DNB te maken hebben wij ervoor gekozen om nieuwe en bestaande klanten te vragen om een introductiefilmpje. Zo is een van de door de DNB gestelde eisen dat wij de identiteit van al onze klanten met zekerheid hebben geverifieerd. Hierbij merkte de DNB op dat een kopie legitimatie niet voldoende is omdat deze vrij eenvoudig kan worden vervalst. Met het introductiefilmpje hopen we een eenvoudige oplossing te hebben gevonden voor onze klanten die voldoet aan alle regelgeving en verificatie eisen. Bovendien weten we op deze manier zeker dat jij het bent en kunnen we veel fraude en misbruik tegenhouden. Zo zorgen we er samen voor dat cryptocurrency zoals Bitcoin in een goed daglicht komen te staan!

Een bijkomend voordeel van videoverificatie is dat het hele verificatieproces zelfs sneller werkt dan de verificatiemethoden waar we voorheen gebruik van maakten. Met de videoverificatie heb je direct duidelijkheid en weet je binnen enkele minuten waar je aan toe bent. Andere verificatiemethoden zoals de selfie met je identificatiebewijs en in veel gevallen de bankverificatie vervallen dan ook; en dat scheelt veel tijd en ergernissen.

De nieuwe eenmalige videoverificatie doorloop je in enkele minuten, hierna zal onze compliance afdeling je video beoordelen, eenmaal goedgekeurd heb je geen last meer hebben van vervelende vertragingen en kan je ongestoord handelen. We merkten in het verleden op dat het opsturen van een kopie-id en selfie-id geregeld fout ging omdat bijvoorbeeld de foto niet scherp genoeg was. Deze problemen zijn vanaf 18 mei aanstaande verleden tijd. Uiteraard zullen we altijd blijven zoeken naar nieuwe verificatiemethodes om jou minder te belasten met benodigde informatie, voor nu wordt dat vertaalt in een videoverificatie.

Transacties monitoren

Het monitoren van alle transacties op ons platform is een belangrijk onderdeel om fraude, witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Door de transacties goed in beeld te brengen en ons aan de regels te houden helpen wij ook met het zuiveren van het negatieve imago dat door sommigen aan bitcoin en andere cryptocurrencies wordt gekoppeld.

Deze monitoring houdt simpelweg in dat wij, grotendeels geautomatiseerd, alle transacties op ons platform door een extra check halen. We hebben het afgelopen half jaar hard gewerkt om dit te perfectioneren en er zeker van te zijn dat jij hier geen hinder van gaat ondervinden. Wanneer er bij het afronden van een transactie meer informatie nodig is, zal een compliance medewerker van SATOS contact met je opnemen in hetzelfde live-chat venster waarin jij je videoverificatie hebt gedeeld voor aanvullende informatie. Dit maakt deze vorm van verificatie overzichtelijk, duidelijk en snel. 

Daarbij is het voor jou als klant belangrijk om te weten dat wij verplicht zijn ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan zeer stelselmatige grote transacties of onherleidbare transacties.

Here to stay

We snappen dat dit in eerste instantie als een grote verandering voelt, echter kunnen wij zeggen dat de veranderingen van ons huidige verificatieproces voor de klant relatief klein zijn. We hebben achter de schermen hard gewerkt om het voor jou zo snel, veilig en makkelijk mogelijk te laten verlopen. Zo ook jouw informatie; deze blijft onveranderd veilig opgeslagen op offline schijven en zal nooit - zonder toestemming - met derden worden gedeeld. Mocht je nou nog vragen hebben dan horen we dat natuurlijk graag! Onze support-medewerkers staan dagelijks klaar om al je vragen te beantwoorden.