undefined

Moeten we bang zijn voor overheden die bitcoin gaan verbieden?

Het is weer dinsdag en dat betekent dat jouw wekelijkse portie bitcoin nieuws weer voor je klaarstaat! Deze week gaan we het hebben over de grote angst van menig bitcoiner: overheden die bitcoin gaan verbieden. Het monopolie op geld is een belangrijk fundament van de machtspositie van overheden. Bitcoin zou die machtspositie op termijn in gevaar kunnen brengen en daarom is het niet gek om te denken dat overheden bitcoin in de toekomst gaan tegenwerken. 

We hebben ondertussen al talloze keren voorbij zien komen dat Rusland en China nadenken over het verbieden van bitcoin, maar moeten we hier echt bang voor zijn? Wij denken van niet en wel om het volgende.

Bedrijven gaan bitcoin gebruiken als de reserve asset

Enkele weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat het Amerikaanse beursgenoteerde MicroStrategy voor meer dan 250 miljoen dollar aan bitcoin had gekocht. Met deze move heeft het bedrijf een groot deel van de cashreserves omgezet in bitcoin. Na deze aankondiging volgden er nog enkele andere bedrijven die aangaven hetzelfde te hebben gedaan. Steeds meer mensen verliezen het vertrouwen in fiatgeld en vallen voor de garanties en zekerheden die bitcoin te bieden heeft. Wij verwachten dat veel andere partijen het voorbeeld van MicroStrategy gaan volgen en dat deze trend zich gaat doorzetten. 

Hoe meer bedrijven hun reserves in bitcoin aanhouden, hoe kleiner de kans dat overheden bitcoin gaan verbieden. Deze ontwikkeling maakt het steeds onwaarschijnlijker en moeilijker voor overheden om ineens te zeggen dat bitcoin verboden is.

Bitcoin en energieproducenten zijn een gouden combinatie

Een andere manier waarop bitcoin zich langzaam maar zeker nestelt in de fundamenten van de economie is via de energiesector. Gasproducenten houden tijdens de productie vaak gas over wat ze niet direct kwijt kunnen aan de markt. Voor dat gas moeten ze een lage prijs vragen en soms moeten ze het zelfs nutteloos verbranden. Het bedrijf Great American Mining speelt in op deze verspilling en helpt gasproducenten hun overproductie in te zetten voor bitcoin-mining. In plaats van het voor bodemprijzen te moeten verkopen of zelfs voor niets te verbranden kunnen ze er 5x meer geld aan verdienen door de energie te gebruiken voor bitcoin-mining.

Steeds meer energieproducenten zetten hun overproductie in voor bitcoin-mining, waardoor het voortbestaan van bitcoin belangrijker wordt voor deze bedrijven. Energieproducenten vormen in veel landen een belangrijk deel van de economie, waardoor deze landen indirect belang hebben bij het succes van bitcoin.

In het kort: de wereldeconomie wordt steeds meer afhankelijk van bitcoin

De staat is afhankelijk van het inkomen die door haar economie wordt gegenereerd en die economie wordt in steeds grotere mate afhankelijk van bitcoin. Bitcoin is een miljardenindustrie die een steeds belangrijkere rol gaat spelen voor grote en kleine bedrijven. Voor sommigen is het een hedge tegen inflatie en voor anderen, energieproducenten bijvoorbeeld, zelfs een manier om hun marges te verbeteren. Op dit moment zou een verbod op bitcoin al schadelijk zijn voor vele bedrijven en dus economieën die afhankelijk zijn van de digitale munt. Die afhankelijkheid zal in de komende jaren alleen maar toenemen waardoor een algeheel verbod op bitcoin heel onwaarschijnlijk is. Buiten de economische schade die staten zullen lijden bij een eventueel verbod, kunnen ze als gevolg van die beslissing waarschijnlijk ook flink wat rechtszaken verwachten.

De luistertip van de week

Het was qua prijs even geen goede week voor bitcoin en daarom willen wij jullie een lekkere bullish podcast meegeven om het moraal weer wat op te krikken. In deze aflevering van de What Bitcoin Did Podcast spreekt host Peter McCormack met ondere andere Nederlander PlanB van het S2F-model, Preston Pysh en Jeff Booth. Drie gasten die enorm bullish op bitcoin zijn en dat heel goed kunnen onderbouwen. Als je weer wat vertrouwen nodig hebt, ga dan zeker deze podcast luisteren!

De korte bitcoin koers blik

undefined

En dan is het nu tijd voor de bitcoin koers. Wij vinden het fantastisch om op fundamenteel niveau over bitcoin te filosoferen, maar de prijs blijft ook belangrijk. We willen natuurlijk allemaal dat die koers dit jaar door het dak gaat, maar het kan helaas niet altijd feest zijn. We hebben dit jaar al een paar mooie rally’s gezien, maar deze week kregen we net als de aandelenbeurzen een flinke tik te verwerken. Gelukkig wist de support rond de $10.000 het behoorlijk goed te houden en lijken we vanaf hier verder te kunnen bouwen aan de weg omhoog. Dit is dus precies de reden waarom wij hier vaak aangeven dat bitcoin onvoorspelbaar is en dat iedere week of maand een klein beetje bijkopen de way to go is. Wij hopen dat we snel over die dekselse grens van $12.000 heen gaan springen, maar het zou zomaar kunnen dat we nog even tussen de $10 en 12k gaan pingpongen.

Bitcoin €8.623,64  -11,01% Bitcoin kopen
Ethereum €290,97 -22,25% Ethereum kopen
Litecoin €40,89 -19,73% Litecoin kopen 
Ripple €0,2020 -15,10%  Ripple kopen
Bitcoin Cash €191,41 -16,05%  Bitcoin Cash kopen

De bovenstaande koersgegevens zijn op 01-09-2020 om 11:30 overgenomen van coinmarketcap.

Benieuwd hoe je cryptocurrency grafieken kan aflezen? We hebben daar een artikel voor geschreven!

Dat was de blog alweer voor deze week! Volgende week gaan we het hebben over het Lightning-netwerk. Hoe we dat precies gaan invullen laten we nog even in het midden, maar we kunnen nu alvast verklappen dat het een hele toffe blog gaat worden. Voor nu willen we je graag bedanken voor het lezen en wensen we je een fijn restant van de week toe.

Tot de volgende!