SATOS_BTC_privacy.pngMoeten we bang zijn voor een 51% aanval?

Laten we de blog beginnen met een positieve noot: de Bitcoin Hashrate heeft deze week weer een nieuwe all time high neergezet! Sommige mensen voorspelden dat we na de bitcoin halving te maken zouden krijgen met een zogenaamde mining death spiral, maar niets is minder waar. Het netwerk is sterker dan ooit en we produceren gewoon nog iedere tien minuten een nieuw blok. De afgelopen twee blogartikelen hebben we het gehad over de beruchte 51% aanval op Bitcoin en wat iemand kan doen met een 51% aanval. Vandaag gaan we weer wat dieper de theorie over dit fenomeen induiken. In de eerste blog over dit onderwerp stipten we het al even kort aan, maar de staat is de meest waarschijnlijke kandidaat voor een 51% aanval op Bitcoin. Waarom? Omdat bitcoin het tegengif is voor fiatgeld. De staat heeft macht omdat ze het monopolie op de geldpers hebben en Bitcoin is bedacht om dat monopolie ongedaan te maken. Het idee achter Bitcoin is dat de macht over het geld niet in mensenhanden thuishoort omdat mensen niet met zulke macht om kunnen gaan.

Maar Bitcoin is een idee, dus het vernietigen van Bitcoin is onwaarschijnlijk. Zoals Carl Jung ooit zei: People don’t have ideas, ideas have people. De enige manier waarop de staat controle kan uitoefenen over Bitcoin is via een 51% aanval. Ze moeten een meerderheid in het netwerk vergaren.

Hoe kunnen ze dat het beste doen?

De realiteit is dat het Bitcoin-netwerk voor een groot deel bestaat uit industriële miners. Grote bedrijven die met hun apparatuur een significant deel van het netwerk in handen hebben. Mocht Bitcoin een grote bedreiging worden voor de staat, dan is het niet onwaarschijnlijk dat ze het netwerk via de grote industriële miners proberen aan te vallen. De staat hoeft geen hardware te kopen, ze kunnen simpelweg via wetgeving of met de dreiging van geweld de grote miners overnemen.

Hoewel het een enorme inbreuk op de eigendoms- en mensenrechten van de eigenaren van de miners zou zijn, is dit het meest waarschijnlijke scenario waarin de staat Bitcoin zou aanvallen. Heeft een staat de meerderheid van het netwerk in handen, dan kunnen ze blokken van andere miners tegenhouden, transacties tegenhouden en tot op zekere hoogte ook transacties terugdraaien.

Hoe groot is de slagingskans van 51% aanval van de staat?

Niet bijzonder groot! Bitcoin is er namelijk op gebouwd om dit soort aanvallen te weerstaan. 

Als de staat blokken gaat tegenhouden dan komen 49% van de blokken niet door en zal de volgende difficulty adjustment het minen van een blok 49% makkelijker maken. Dit maakt het voor de eerlijke miners aantrekkelijk om weer te gaan minen, aangezien de kans groter is dat ze met dezelfde apparatuur een nieuw blok vinden.

Minder blokken betekent minder transacties en dus hogere fees. Als de staat ook transacties gaat tegenhouden, dan zullen mensen bereid zijn nóg meer te betalen om hun transactie alsnog doorgang te laten vinden. Dat maakt het wederom aantrekkelijker voor eerlijke miners om weer aan de slag te gaan. Makkelijker blokken vinden én hogere fees. Hoe langer de staat blokken en transacties blijft tegenhouden, hoe duurder het wordt om dat vol te houden.

De leestip van de week

Deze week een leestip van één van onze favoriete denkers op het gebied van Bitcoin: Robert Breedlove. Hij heeft een prachtig stuk geschreven over de relatie tussen tijd en geld, waarin hij korte metten maakt met het fiat geldsysteem dat hij op krachtige wijze vergelijkt met slavernij. Met een leestijd van iets meer dan een half uur is het een lang stuk, maar het is meer dan de moeite waard.

Bitcoin koers blik

undefined

Het is weer tijd voor de bitcoin koers! We blijven schommelen rond de $9200 en dat stemt ons meer dan positief. Hoe langer bitcoin in deze regionen blijft bivakkeren, hoe sterker de support op dit niveau wordt. Mensen die zich op dit niveau inkopen zullen hun bitcoin niet snel voor minder van de hand doen. Laten we hier vooral een sterke bodem bouwen en de fundamenten leggen voor de bullrun waar we allemaal op wachten.

Bitcoin €8.091,65  -0,83% Bitcoin kopen
Ethereum €210,14   +0,64% Ethereum kopen
Litecoin €38,24 -0,09% Litecoin kopen 
Ripple €0,1739 +6,82%  Ripple kopen
Bitcoin Cash €201,75 -3,41%  Bitcoin Cash kopen

Benieuwd hoe je cryptocurrency grafieken kan aflezen? We hebben daar een aantal weken geleden een artikel voor geschreven!

Dat was hem alweer voor deze week! Volgende week gaan we door met een kersvers onderwerp, we kunnen jullie natuurlijk niet blijven vervelen met informatie over een 51% aanval die toch nooit gaat plaatsvinden. We doen dit vooral omdat je nooit je ogen moet sluiten voor argumenten die jouw wereldbeeld onderuithalen. Niet meer openstaan voor kritiek of een andere visie is het gevaarlijkste wat er is. Gelukkig zijn er enorm veel Bitcoiners met deze instelling die ervoor zorgen dat het netwerk steeds robuuster wordt!

Tot volgende week!