undefined

Een lesje over bitcoin: Wat is een bitcoin eigenlijk?

Vraag aan de gemiddelde bitcoiner wat er in een bitcoin wallet zit en de kans is groot dat je ‘bitcoins’ als antwoord krijgt. Dat is begrijpelijk en voor het gemak doen wij dat ook, maar technisch gezien is het een ander verhaal. Feitelijk gezien zijn bitcoin enkel registraties in de blockchain die openbaar en voor iedereen toegankelijk is. Jouw bitcoin staan daar ook gewoon in en kunnen door iedereen gezien worden, maar jij bent de enige die ze kan verplaatsen. 

Hoe werkt bitcoin precies?

Jouw bitcoin wallet bevat alleen maar de private keys waarmee jij kan bewijzen dat bepaalde bitcoin aan jou toebehoren. Met jouw private keys kan je de handtekening produceren die nodig is om aan de rest van het netwerk te bewijzen dat jij de eigenaar bent van bepaalde bitcoin. Heel simpel gezegd ziet dat er als volgt uit:

Bitcoin X is toegewezen aan handtekening 12345678.

Zodra jij bewijst dat jij die handtekening kunt produceren, dan kun je dat in de blockchain vastleggen met een transactie naar de nieuwe eigenaar.

Jij ondertekent met handtekening 12345678 dat bitcoin X vanaf nu alleen nog maar kan worden verplaatst met handtekening 87654321.

Zodra die transactie door miners in de blockchain is verwerkt kan je niet meer terug en is bitcoin X alleen nog maar met handtekening 87654321 te verplaatsen. Dit is hoe bitcoin van de ene naar de andere eigenaar gaan.

Wat is een bitcoin dan eigenlijk?

In feite is een bitcoin dus niets meer dan een paar getallen in een database. Bij een bitcoin transactie verplaatsen die bitcoin niet daadwerkelijk van jouw wallet naar die van een ander. Het enige wat er gebeurt is dat jij met de handtekening met jouw private key kenbaar maakt aan de rest van het netwerk dat de bitcoin nu beheerd worden door een andere private key. De bitcoin zelf verplaatsen niet, alleen de private key die nodig is om te bewijzen dat ze van jou zijn is veranderd.

De private keys zijn dus de sleutel naar jouw bitcoin. Het is de enige manier om bij jouw bitcoin te komen en daarom is het ook super belangrijk om deze sleutels op een goede en veilige plek te bewaren.

Bewaar je bitcoin niet op exchanges

Sla je bitcoin altijd veilig op. Met jouw private keys ben je de baas over je bitcoin, de baas over jouw vermogen. Staan jouw bitcoin bij een exchange? Dan heeft die exchange de macht om jouw bitcoin te verplaatsen en kun je eigenlijk niet zeggen dat ze helemaal van jou zijn. Het gave aan bitcoin is dat je ze volledig in je macht kunt hebben en het is belangrijk om dat ook te doen.

Gecentraliseerde partijen als exchanges worden steeds vaker gehackt. Getuige dit rijtje dat in december 2019 door Jameson Lopp op Twitter werd gepubliceerd:

undefined

Dit is precies de reden waarom wij er bij SATOS voor hebben gekozen om de tegoeden van onze klanten niet te beheren. Koop je bitcoin bij SATOS? Dan sturen we ze altijd naar jouw eigen wallet (om het maar even simpel te zeggen). Je bitcoin altijd in eigen beheer, precies zoals het hoort.

De luistertip van de week

Voel jij je nog niet bullish genoeg over bitcoin? Dan hebben wij een hele mooi luistertip voor je! Macro-investeerder Raoul Pal is namelijk langsgegaan bij Stephan Livera en heeft hem in een klein uur uitgelegd waarom hij zo bullish over bitcoin is en zoals hij het zelf zegt: een onverantwoordelijk groot deel van zijn vermogen in de digitale munt heeft zitten. Luisteren doe je hier: klik.

Bitcoin koers blik

undefined

We hikken momenteel weer tegen de grens van $12.000 aan en mochten we die doorbreken dan lijkt de weg naar boven open te liggen. Het is met bitcoin eigenlijk nooit te voorspellen wat er op de korte termijn gaat gebeuren, maar zolang we in deze zone blijven zitten we goed. Eind juli braken we na een lange periode van weinig actie ineens door de $10.000 heen en het zou zomaar kunnen dat we hetzelfde gaan zien met de $12.000. Wij zitten er vooral in voor de lange termijn en kopen op vaste momenten een plukje bitcoin bij. Dat is een strategie die zorgt voor weinig stress en tot nu toe heeft het ook prachtige resultaten opgeleverd.

Bitcoin €9.934,56  +2,43% Bitcoin kopen
Ethereum €385,83 +16,66% Ethereum kopen
Litecoin €52,24 +3,06% Litecoin kopen 
Ripple €0,2431 +2,30%  Ripple kopen
Bitcoin Cash €233,42 -2,13%  Bitcoin Cash kopen

De bovenstaande koersgegevens zijn op 01-09-2020 om 11:30 overgenomen van coinmarketcap.

Benieuwd hoe je cryptocurrency grafieken kan aflezen? We hebben daar een artikel voor geschreven!

Dat was je portie bitcoin weer voor deze week! Ditmaal weer een voorzichtig uitstapje naar de technologie. Hopelijk begrijp je nu iets beter hoe bitcoin werkt, wat een bitcoin precies is en waarom je private keys zo belangrijk zijn. Voor ons is het moment nu aangebroken om weer te gaan speuren naar een leuk onderwerp voor volgende week zodat we aankomende dinsdag weer een mooi verhaal voor jullie hebben. Kun jij nou geen genoeg van onze bitcoin-verhalen krijgen? Check ons dan eens op Twitter waar we dagelijks leuke posts hebben.  Wederom bedankt voor het lezen en tot volgende week!