SATOS_BTC_privacy.png

Hoe waarschijnlijk is een 51% BTC aanval?

Het is weer dinsdag en dat betekent een nieuwe blog! Vorige week zijn we in onze blog begonnen aan een serie over de 51% aanval en hebben we onder andere op een rijtje gezet welke mogelijkheden een succesvolle aanvaller heeft. 

Een miner met 51% van het netwerk heeft de volgende mogelijkheden:

  • De blokken van andere miners tegenhouden
  • Bepalen welke transacties doorgang mogen vinden
  • De geschiedenis van de blockchain veranderen

In de blog van deze week gaan we de eerstgenoemde, dikgedrukt optie die een miner met 51% van het netwerk heeft bespreken en verder uitdiepen. Het idee is dat je na deze serie alles weet over de 51% aanval en hoe Bitcoin zich hiertegen wapent.

De gevolgen: een miner met 51% van het netwerk 

Een miner met de meerderheid van de computerkracht in het netwerk kan ervoor kiezen om alleen op zijn eigen blokken verder te bouwen. De miner met 51% of meer van het netwerk zal immers altijd de rest van het netwerk voorblijven.

Door dit te doen kan de aanvaller zichzelf alle block-rewards toe-eigenen en ontvangen de eerlijke miners niets meer voor hun werk. In feite kan degene met 51% van het netwerk de minderheid belasting opleggen. Laten ze geen blokken door? Dan is de belasting 100%. Laten ze 20% van de blokken door? Dan kun je dat zien als een belasting van 80%.

Waarom moet ik dat weten?

Het is niet ondenkbaar dat een staat of meerdere staten Bitcoin in de toekomst gaan aanvallen omdat ze hun monopolie op de geldpers willen behouden. Staten kunnen ervoor kiezen om alle blokken van andere miners te negeren en zo in feite 100% belasting te heffen. Dit maakt het onmogelijk om winst te boeken met bitcoin-mining en zal het netwerk verzwakken.

Het is ook mogelijk dat staten die het netwerk aanvallen ervoor kiezen om sommige blokken door te laten. Dit klinkt onwaarschijnlijk, maar lijkt heel erg op hoe we vandaag belasting betalen. Een belasting van 100% betekent het einde van de economie, maar met een belasting van 50% is het mogelijk om winstgevend te opereren. Op die manier zou er een door de staat gecontroleerde mining-economie ontstaan.

Hoe waarschijnlijk is een 51% BTC aanval?

In theorie is het mogelijk, maar het is heel lastig om een 51% aanval vol te houden. Dat heeft alles te maken met de difficulty adjustment. Iedere twee weken past het Bitcoin-netwerk automatisch de moeilijkheidsgraad aan voor het minen van een blok.

51% van het netwerk heeft twee keer zoveel tijd nodig als 100% om een blok te vinden. Na de volgende aanpassing van de moeilijkheidsgraad wordt het dus 49% makkelijker om een nieuw blok te vinden. Dit maakt het voor eerlijke miners aantrekkelijk om weer volle bak te gaan minen en de druk op de aanvaller op te voeren. Er liggen immers goedkope blokken voor het oprapen. Mocht het een aanvaller lukken om een 51% aanval uit te voeren, dan is het maar de vraag hoe lang deze het vol kan houden.

De kijktip van de week

Iedere week delen we in de blog een stukje content waarvan wij vinden dat je het gelezen, gezien of geluisterd moet hebben. Dit keer gaat het om een documentaire over ons geld waarin het belang van betrouwbaar geld op overtuigende wijze wordt aangetoond. De documentaire heet Hard Money Film en is van Richard James (@rjames_btc).

Korte bitcoin koersblik

cryptokoers07072020.png

Bitcoin heeft de afgelopen dagen weer een kleine opleving gehad en zweeft momenteel rond de $9200. We zijn al wekenlang zijwaarts aan het bewegen en het is wachten op een stevige move omhoog of naar beneden. De bitcoin koers blijft een onvoorspelbaar fenomeen en dat is ook de reden waarom wij erin geloven dat je regelmatig op hetzelfde moment een beetje bitcoin moet kopen. Let niet teveel op de koers, het gaat allemaal om de lange termijn.

Bitcoin €8.211,42  +1,25% Bitcoin kopen
Ethereum €208,11   +3,30% Ethereum kopen
Litecoin €38,30 +4,29% Litecoin kopen 
Ripple €0,1622 +3,23%  Ripple kopen
Bitcoin Cash €208,84 +5,53%  Bitcoin Cash kopen

Dat was alweer je portie bitcoin voor deze week! Wij hopen dat je er weer een stukje wijzer van bent geworden, dat is toch een beetje het doel van deze blog, en dat je hem weer met plezier hebt gelezen. Voor onze redactie is het weer tijd om de diepte in te duiken zodat jullie volgende week weer een gloednieuwe blog kunnen lezen.

Maak er een mooie week van en tot dinsdag!