Grote instituties investeren steeds meer in Bitcoin

Het is weer woensdag en dat betekent dat het tijd is voor je wekelijkse portie bitcoin-leesvoer van SATOS! Te beginnen met een positief nieuwtje van onze kant. Vorige week zijn wij officieel opgenomen in het cryptoregister van De Nederlandsche Bank. Na maanden van hard werken is het ons gelukt om aan alle vereisten voor de registratie te voldoen en mogen we onze dienstverlening voortzetten. Gelukkig voor jullie gaat er voor de klant niet zoveel veranderen, behalve dat we vanaf nu jullie adressen moeten verifiëren. De rest van de veranderingen zijn vooral procesmatig aan de achterkant en daar hebben jullie helemaal geen last van.

Maar genoeg over ons, het is tijd voor bitcoin! Want wat gaan we hard de laatste tijd en het is natuurlijk extra lekker dat we deze run voor de kerst hebben gemaakt. Jarenlang zijn we tijdens het kerstdiner verketterd en uitgelachen door onze familie, maar de aanhouder wint. Maak je klaar voor een hoop familieleden die nu toch wel een klein beetje bitcoin willen kopen. Een wijs man zei namelijk ooit…

“It might make sense just to get some in case it catches on. If enough people think the same way, that becomes a self fulfilling prophecy.”

 

Satoshi Nakamoto

 

Grote bedrijven en bitcoin

Er zijn steeds meer grote bedrijven en investeringsmaatschappijen die dit advies van Satoshi ook maar ter harte hebben genomen. De miljoenen stromen bitcoin binnen en de lijst met grote partijen die bitcoin op de balans zetten is bijna niet meer bij te houden. In deze blogpost gaan we drie grote bespreken en belichten we kort hun motief om voor bitcoin te kiezen.

Ruffer

Te beginnen met Ruffer uit het Verenigd Koninkrijk. Deze grote investeringsmaatschappij heeft vorige week bekendgemaakt dat ze voor $744 miljoen aan bitcoin hebben gekocht. Met die investering bestrijkt bitcoin nu 2.7% van het portfolio van het bedrijf. Ruffer geeft in een statement aan dat ze de investering zien als een bescherming van hun portfolio. Bitcoin is als een verzekering op het fragiele monetaire systeem en de ontspoorde financiële markten.

In totaal heeft Ruffer nu ongeveer 45 duizend bitcoin op de balans staan en daarmee behoren ze meteen tot de groten der aarde.

One River Asset Management

One River is een hedgefonds gespecialiseerd in volatiliteit en dan kan bitcoin natuurlijk niet in je portfolio ontbreken. In een interview gaf CEO Eric Peters aan dat hij verwacht dat de stroom van het grote geld naar bitcoin pas net op gang is gekomen. Verder geeft hij toe dat bitcoin meer risico met zich meebrengt dan goud, maar dat daar tegenover staat dat het groeipotentieel vele malen groter is.

One River heeft op dit moment voor $600 miljoen aan bitcoin (en ether) op de balans staan en heeft de intentie om dat begin volgend jaar naar $1 miljard op te schroeven. Het hedgefonds heeft in december al hun bitcoin gekocht, nog voordat de koers de $16.000 passeerde.

Guggenheim Investments

Als laatste in dit rijtje bespreken we Guggenheim. Het investeringsfonds met de mooie naam is na grondig onderzoek tot de conclusie gekomen dat bitcoin op dit moment $400.000 waard zou moeten zijn. De schaarste van bitcoin in de context van de enorme geldprinterij binnen het fiat-geldsysteem maken dat Guggenheim tot deze conclusie is gekomen. Bitcoin deelt volgens het fonds veel van de eigenschappen van goud, maar de waarde blijft ver achter bij het edelmetaal. Ongeveer hetzelfde verhaal als waar de beroemde investeerder Paul Tudor Jones eerder dit jaar mee kwam.

Guggenheim heeft bij de SEC nu het verzoek neergelegd om 10% van de assets van het fonds in de Grayscale Bitcoin Trust te mogen investeren. Dit fonds investeert puur en alleen in bitcoin.

Met deze drie giganten erbij wordt het lijstje van bedrijven met bitcoin op de balans steeds imposanter. Volgens de cijfers van Bitcoin Treasuries hebben grote bedrijven inmiddels 5.48% van alle bitcoin in handen. Een getal dat de laatste tijd hard is opgelopen.]

undefined

De luistertip van de week

Iedere week geven we in de blogpost ook een content-tip en deze week hebben we een podcast in de aanbieding. Het gaat om de aflevering Bitcoin & a deflationary world van The Investor’s Podcast. In deze podcast gaat Preston Pysh in gesprek met Jeff Booth, de schrijver van het boek The Price of Tomorrow.

Jeff Booth verwacht dat we een toekomst van deflatie tegemoet gaan. Een wereld waarin alles goedkoper wordt dankzij technologie. Het enige wat dat tot nu toe nog een beetje in de weg heeft gestaan is ons fiat-geldsysteem. In deze podcast legt hij uit hoe hij die toekomst voor zich ziet en welke rol bitcoin in dat systeem zal vervullen. Super interessant!

De korte koersblik en afsluiting

Dan is het weer tijd om te kijken naar de koers! Op het moment van schrijven handelt bitcoin net boven de $23.000 en is de markt even enorm volatiel. Waar we gisteravond nog kort de $24.000 aantikten, schoten we een paar uur geleden ineens hard naar beneden. Het laat eens temeer zien hoe lastig het is om deze markt te timen en dat traden echt een kunst is. Wil je gewoon zonder teveel stress investeren in bitcoin? Dan is het nog altijd het meest wijs om iedere dag, week of maand een klein plukje te kopen voor de lange termijn. In de kleine twaalf jaar die bitcoin nu bestaat is dat altijd de beste strategie geweest, in ieder geval voor de mensen die geen tijd hebben om de markten 24 uur per dag in de gaten te houden.

Dat was de blogpost alweer voor deze week! Ditmaal hebben we een blik geworpen op het institutionele geld dat bitcoin binnen begint te stromen. We hebben er lang op moeten wachten, maar Wall Street is eindelijk overstag. Nadat MicroStrategy in augustus een eerste zak bitcoin kocht, begon de corporate-fomo en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Het kan bijna niet anders of 2021 gaat een fantastisch jaar worden voor bitcoin. Staar je dan ook vooral niet blind op de volatiliteit op de korte termijn. Denk aan de lange termijn en besef je dat er in 2024 gewoon weer een halving aankomt. Er komen steeds meer bitcoiners bij, terwijl er steeds minder bitcoin in omloop komt. En denk maar niet dat die bedrijven er voor de kort termijn ingestapt zijn. Maar goed, we dwalen af. Bedankt voor het lezen en tot volgende week in je mailbox!