SATOS_hardfork_btc (1).png

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Het is weer tijd voor je wekelijkse portie bitcoin-leesvoer want de SATOS blog staat voor je klaar! Afgelopen blog schreven we over de verhouding tussen de dollar en bitcoin, deze week gaan we het hebben over een bedrijf dat inmiddels bijna 650.000 bitcoin in bezit heeft. We hebben het natuurlijk over de bitcoin investering van het  Amerikaanse Grayscale, waar we al meerdere malen over schreven. Daarmee bezit Grayscale in totaal 3 procent van alle 21 miljoen bitcoin die ooit in omloop komen en voorlopig nemen ze nog geen gas terug.

Grayscale is al sinds 2014 actief op de markt en in het afgelopen jaar is het fonds extreem hard gegroeid. In juni hadden ze nog het respectievelijke aantal van 365.000 bitcoin in de boeken staan en inmiddels zijn er daar dus ongeveer 300.000 bij gekomen. In deze blog leggen we uit waarom het bedrijf van ondernemer Barry Silbert actief bitcoin koopt.

All in op bitcoin

Het overkoepelende bedrijf Grayscale is een enorme financiële instellingen die meerdere beursgenoteerde producten beheert. Het belangrijkste product van het bedrijf is de Grayscale Bitcoin Trust. Dit is in feite een bedrijf onder de paraplu van Grayscale dat enkel en alleen is opgericht om bitcoin veilig te bewaren.

Heel kort door de bocht is het een bedrijf met enkel en alleen bitcoin op de balans. De aandelen van deze Grayscale Bitcoin Trust zijn vervolgens publiek verhandelbaar gemaakt en kunnen op de beurs gekocht worden. In feite kunnen mensen via dat aandeel dus in bitcoin investeren. Vooral voor mensen die geen technische kennis hebben of geen tijd om zich in bitcoin te verdiepen is dit een eenvoudige manier om toch bitcoin te kopen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het veilig opslaan van je bitcoin en je kunt toch profiteren van de groei van bitcoin. Dat de Grayscale Bitcoin Trust een succes is moge duidelijk zijn, want het bedrijf heeft inmiddels bijna 650.000 bitcoin in het fonds zitten.

Aandeel Grayscale Bitcoin Trust vaak duurder dan bitcoin

Meestal handelen de aandelen van Grayscale boven de daadwerkelijke bitcoin koers. Dit komt omdat de aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust niet letterlijk gekoppeld zijn aan bitcoin. Als de vraag naar aandelen van het fonds hoger is dan de instroom van nieuwe bitcoin, dan groeit de prijs van het aandeel boven de waarde van de onderliggende bitcoin uit.

Op het moment van schrijven betaal je voor een aandeel GBTC $31.49, terwijl alle bitcoin in het fonds goed zijn voor een waarde van $30.34 per aandeel. Beleggers zijn dus bereid om een premium van 3.79% te betalen om via Grayscale in bitcoin te investeren. Het fonds geeft investeerders in ruil voor een kleine premium de luxe om niet na te hoeven denken over de opslag voor hun bitcoin. Bitcoin kopen via Grayscale gaat natuurlijk een beetje in tegen het begin van bitcoin, maar voor veel mensen is dit wel een makkelijke manier om er voor het eerst in te stappen.

Grayscale niet de enige grote partij die flinke hoeveelheden bitcoin koopt

Het Amerikaanse Grayscale is niet het enige bedrijf dat flinke hoeveelheden bitcoin van de markt haalt. Lijstaanvoerder oner de beursgenoteerde bedrijven is natuurlijk -inmiddels- bitcoin magnaat MicroStrategy, dat inmiddels voor meer dan $2 miljard aan bitcoin op de balans heeft. Het verschil tussen MicroStrategy en Grayscale is dat eerdergenoemde de bitcoin echt voor zichzelf koopt. Grayscale heeft ze uiteraard gekocht ten behoeve van hun financiële producten.

In totaal hebben grote partijen nu meer dan 1.2 miljoen bitcoin en daarmee 5.85% van de volledige supply van 21 miljoen bitcoin in handen. Deze week kwam er op dit vlak weer goed nieuws naar buiten, want het aan de NASDAQ genoteerde Marathon Patent Group heeft voor $150 miljoen aan bitcoin gekocht. Daarnaast doen geruchten de ronde dat Harvard, Yale en Brown University met hun endowment fondsen in bitcoin investeren. De grote partijen staan niet stil en daardoor krijg je het gevoel dat het niet lang kan duren voordat we een volgende run omhoog gaan maken. Er zijn immers maar 21 miljoen bitcoin te verdelen.

De luistertip van deze week

Ditmaal een aflevering van de podcast van George Gammon, een macro-econoom die op YouTube fantastische video’s publiceert over de economie. In deze aflevering heeft hij bitcoiner Robert Breedlove te gast en hebben ze het over bitcoin in de macro-economische context van vandaag en de toekomst van een wereld waarin bitcoin de standaard is. In onze optiek is dit een must-listen omdat Gammon vanuit zijn expertise de juiste vragen stelt aan Breedlove die op fantastische wijze uitlegt waarom een economie met bitcoin als anker een goed idee is. Zelfs voor mensen die in principe weinig van bitcoin begrijpen is dit een podcast die goed te behappen is omdat de heren alles zo simpel en eenvoudig mogelijk proberen te houden.

De bitcoin koersblik

Als laatste is het nog tijd voor het onderwerp dat stiekem bovenaan het lijstje van iedere bitcoiner staat: de bitcoin koers. De afgelopen weken zijn wat minder voor bitcoin na de enorme run die we de afgelopen maanden hebben gemaakt. We lijken wat moeite te hebben rond de $35.000 en pingpongen een beetje heen en weer. Maar met al het geweld van de grote institutionele beleggers die bergen van bitcoin opkopen lijkt het een kwestie van tijd voordat de liquiditeit opdroogt. Er zijn immers maar 21 miljoen bitcoin toch? Ze kunnen niet eeuwig doorgaan met het opkopen van deze aantallen zonder dat de koers weer omhoogschiet. Voeg daaraan toe dat er iedere dag nieuwe bitcoiners bij komen, dat we in 2024 gewoon wéér een halving hebben en je kunt je bijna niet voorstellen dat we op de lange termijn gaan dalen. Sterker nog, het lijkt heel onwaarschijnlijk dat bitcoin over 10 jaar niet een veelvoud waard is van de waarde van vandaag. De vraag is natuurlijk, wanneer begint alt-season. Laat ons vooral weten wat jullie denken dat de Ethereum koers en Ripple koers gaan doen. 

Dat was alweer de blog voor deze week! Een heerlijk bullish verhaal over de koopdrift van Grayscale dat inmiddels meer dan 3% van alle bitcoin in bezit heeft. Hoewel het al een tijdje aan de gang is blijft het bijzonder om te zien hoe het institutionele geld nu daadwerkelijk richting bitcoin stroomt. Drie jaar geleden werd je door zelfbenoemde experts nog uitgelachen als je zou zeggen dat dit in 2020 zou gebeuren, maar nu is het werkelijkheid. Waar de raket van bitcoin dit jaar gaat eindigen weet niemand, maar wij verwachten dat we nog niet klaar zijn met stijgen. Wat is dit een lekkere tijd om bitcoiner te zijn en wat is het gaaf om te zien hoe de digitale munt zich ontwikkelt van een muntje voor nerds en criminelen naar het geld voor iedereen. Wederom bedankt voor het lezen van de blog en tot de volgende!