Een terugblik op het jaar 2020 van bitcoin

Daar is ie dan, de eerste blogpost van het jaar 2021! Het perfecte moment om terug te kijken op het bijzondere jaar dat we achter de rug hebben. Voor bitcoin staat het jaar 2020 toch onmiskenbaar in het teken van de grote doorbraak op Wall Street. De grote jongens nemen bitcoin eindelijk serieus en het institutionele geld stroomt richting bitcoin. Tot voor kort was bitcoin nog geld voor nerds, gekkies en criminelen, maar dat narratief is aan het veranderen. In de macro-economische context waarin we ons begeven, die dit jaar enorm is uitvergroot door covid-19, is het een stuk makkelijker geworden om bitcoin te begrijpen.

Als mensen lezen dat de Amerikaanse Federal reserve in de afgelopen tien maanden 35% van alle dollars die in omloop zijn heeft geprint, dan begrijpen ze meteen dat er iets mis is. De shit begint langzaam de spreekwoordelijke ventilator te raken en mensen hebben het door.

Bitcoin als reddingsboot

2020 is vooral het jaar geworden waarin mensen beginnen te zien dat ons financiële systeem is als de Titanic die de ijsberg heeft geraakt en dat bitcoin een reddingsboot is. In een wereld waarin ons geld met miljarden tegelijk uit de printers komt is schaarste het antwoord en bitcoin is de definitie van schaarste.

Je hoort er steeds meer mensen over dat sparen niet meer rendabel is. Vroeger had je nog het begrip rentenieren. Mensen die rijk genoeg waren om te leven van de rente die ze ontvingen op hun spaargeld. Dat is al lang niet meer van deze tijd en het is ondertussen zelfs zo erg dat je de bank moet betalen voor het stallen van je spaargeld. Zelfs banken hoeven je geld niet meer te hebben. Iedereen is op zoek naar harde assets en vrijwel niemand voelt zich er goed bij om veel spaargeld te hebben. De meute van mensen die op zoek gaat naar reddingsboten om uit de Titanic te ontsnappen wordt steeds groter terwijl de ruimte beperkt is. Er zijn slechts 21 miljoen bitcoin voor 7.7 miljard mensen. Daarmee kom je uit op ongeveer 0.002727 bitcoin per persoon. Daar betaal je op dit moment ongeveer $80 voor. Het geeft maar aan hoe schaars bitcoin is en hoe vroeg we er nog bij zijn.

Het grote geld constateert precies hetzelfde

De rijken der aarde zien ook dat schaarste de enige manier is om dit zinkende schip veilig te verlaten. Namen als Michael Saylor van MicroStrategy, Jack Dorsey van Square, Larry Fink, Stanley Druckenmiller en Paul Tudor Jones hebben dit jaar publiekelijk kenbaar gemaakt dat ze miljoenen in bitcoin hebben geïnvesteerd.

Enkele jaren geleden was dit compleet ondenkbaar en werden de mensen die dit voorspelden uitgelachen door zogenaamde experts. Nu is het de realiteit en staan diezelfde zogenaamde experts in de rij om bitcoin te kopen en positieve artikelen over bitcoin te publiceren. Wat kan het soms toch gek lopen in het leven.

Michael Saylor maakte misschien nog wel de beste vergelijking door het bezitten fiatgeld te karakteriseren als een groot blok ijs van waarde dat langzaam onder je wegsmelt. Het is onbegrijpelijk hoe mensen bitcoin nog durven te bestempelen als een grote gok als je het koersverloop van bitcoin in de afgelopen 12 jaar naast die van bijvoorbeeld de euro legt.

De mainstream media en bitcoin

Het bijzondere is dat veel traditionele media een beetje achter lijken te blijven in deze beweging. Kranten als het FD, de Volkskrant en ook de NOS blijven sceptisch over bitcoin. Al twaalf jaar schrijven verschillende journalisten van deze mediakanalen dat bitcoin naar nul gaat en al twaalf jaar zitten ze er compleet naast.

Vaak gaat het schrijven van negatieve artikelen gepaard met een stevige dosis arrogantie en wordt er een beetje neerbuigend gedaan over bitcoiners. Wij zijn benieuwd hoe lang bitcoin nog moet laten zien wat het al twaalf jaar doet om deze figuren te overtuigen. Hoe langer het duurt, hoe pijnlijker het wordt natuurlijk. Je kunt je bijna niet voorstellen dat mensen blijven betalen voor een financieel dagblad waarvan de journalisten al twaalf jaar verkeerde analyses produceren over een financieel instrument. Waarschijnlijk worden dit soort mediakanalen pas positief over bitcoin als het volledig geaccepteerd en geïntegreerd is in de samenleving. Als het te laat is om er nog echt een goed rendement op te pakken. Maar goed, gelukkig heb je de SATOS-nieuwsbrief waarin we al jaren het goede voorbeeld geven.

undefined

De leestip van deze week

Iedere week geven we in de blogpost een bitcoin-content tip en deze week gaat het om het jaaroverzicht van Jameson Lopp (https://blog.lopp.net/bitcoin-2020-annual-review/). Op zijn blog publiceert hij ieder jaar een overzicht van alle statistieken en cijfers die van belang zijn om de groei van bitcoin in kaart te brengen. Het is een flinke lijst en bij iedere grafiek legt hij uit waarom de cijfers belangrijk zijn en in hoeverre ze het afgelopen jaar zijn gegroeid. Dit is misschien wel de beste samenvatting van de adoptie van bitcoin op dit moment. Aanrader!

De korte koersblik en afsluiting

Dan is het alweer tijd voor het meest voorspelbare gedeelte van de blogpost, de koers! Zoals wel vaker in de afgelopen weken zijn we weer een stukje verder gestegen en handelen we het op moment van schrijven stevig boven de $34.000. We zijn natuurlijk allemaal overtuigd van de toekomst van bitcoin en hadden dit ergens wel verwacht, maar dat het zo snel zou gebeuren hadden we een paar maanden terug alleen maar durven dromen. Nadat MicroStrategy zich in augustus stevig inkocht begon de speculatie over de bedrijven die zouden volgen en op dit moment lijkt de corporate-fomo echt begonnen. Het kan niet anders dan dat bitcoin op dit moment in iedere board-room ter wereld wordt besproken. Bitcoin is in een recordtempo van een speculatieve asset voor thrillseekers naar dé reserve asset voor corporates gegaan. Het kan verkeren zullen we maar zeggen. Wat de koers betreft is het lastig om op dit moment voorspellingen te doen. De markt is grilliger dan ooit, maar het lijkt erop alsof we de bull run nog wel even voortzetten.

Duizend woorden verder zijn we alweer bij het einde van de wekelijkse SATOS-blogpost aangekomen. Wij hopen natuurlijk dat jullie er weer van genoten hebben. Hoewel het soms bijna te snel gaat proberen we met deze nieuwsbrief de belangrijkste gebeurtenissen van iedere week te behandelen. Mocht je een suggestie hebben voor een tof onderwerp dan is dat natuurlijk meer dan welkom. Voor nu willen we je graag bedanken voor het lezen van de nieuwsbrief, de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar toewensen en dan zien we elkaar volgende week weer in je mailbox. Laters!