Een risicovrij rendement van 25% op bitcoin? Hoe werkt dat?

De bitcoin koers gaat door het dak en dat maakt natuurlijk het perfecte moment voor een bullish blog van SATOS. Het is op dit moment mogelijk om op de bitcoin futuresmarkt een risicovrij rendement van 25% veilig te stellen. Voordat we uitleggen hoe het mogelijk is om zonder risico een jaarlijks rendement van 25% op je bitcoin belegging te pakken, bespreken we eerst even kort wat überhaupt een future is. Een future is in principe niets meer dan een contract waarin twee partijen afspreken om op een zeker moment in de toekomst een bitcoin transactie te doen. De bitcoin futuresmarkt zit momenteel in wat ze in vaktaal een “contango” noemen.

Contango betekent dat de huidige koers van bitcoin lager ligt dan de koers waarvoor je diezelfde bitcoin op de futuresmarkt kunt verkopen. Op het moment van schrijven kun je een bitcoin kopen op de spotmarkt (bij ons of bij exchanges) voor ongeveer €53,000 en daarna op de futuresmarkt meteen doorverkopen voor €66,250 (+25%). Waarom zou iemand dat doen?

Waarom is er momenteel een contango op de futures markt?

Een contango ontstaat over het algemeen als investeerders bullish zijn over een asset en op dit moment het geld niet hebben om te investeren of zelfs niet direct in de asset zelf mogen investeren. Je rekent een future pas af als het termijncontract verloopt. Je kunt nu een bitcoin kopen en op de futuresmarkt meteen doorverkopen voor een rendement van 25%, maar je ontvangt de betaling dan pas na één jaar.

Zo kan een investeerder die graag bitcoin wil hebben, maar nu het geld niet heeft en bang is dat de koers met 100-200% gaat stijgen een relatief goedkope koers veiligstellen. De investeerder die de future van jou koopt weet zeker dat hij maximaal 25% meer gaat betalen voor een bitcoin dan de huidige koers. Als de investeerder in kwestie ervan overtuigd is dat bitcoin aan het einde van het jaar meer dan 100% is gestegen, dan heeft hij nog steeds een goede deal. De verkoper in de deal heeft een gegarandeerd rendement van 25% maar dat is ook meteen zijn maximale rendement. Daarbij moet je ook bedenken dat het hierbij gaat om rendement gemeten in fiatgeld.

undefined

Contango is goed voor de bitcoin koers

De afgelopen maanden is het aantal bitcoin op exchanges in rap tempo gedaald. Steeds meer individuele bitcoiners en bedrijven kopen bitcoin van de grote exchanges af waardoor er langzaam maar zeker grote tekorten ontstaan. In de onderstaande grafiek zie je duidelijk terug hoe vanaf maart 2020 het aantal bitcoin op exchanges flink is gezakt.

De huidige situatie op de bitcoin futuresmarkt heeft de potentie om die tekorten nog verder te vergroten. Het is namelijk zo dat men voor het afsluiten van een future is aangewezen op bitcoin-leenplatforms om bitcoin te kunnen shorten en te profiteren van de contango. Vanwege de volatiliteit van bitcoin vragen deze leenplatforms tweemaal de hoeveelheid bitcoin die je wil shorten als onderpand. Om te kunnen profiteren van het risicovrije rendement op de futuresmarkt moeten er dus 2 bitcoin vastgezet worden.

Als het verschil tussen de prijs op de futuresmarkt en de spotmarkt op dit niveau blijft of zelfs verder uiteenloopt, dan kan dit een versnelde leegloop van bitcoin bij de grote exchanges veroorzaken. Om van de contango te profiteren moeten individuen en financiële instellingen voor iedere verkochte bitcoin op de futuresmarkt immers twee bitcoin vastleggen als onderpand. Minder aanbod van bitcoin en meer vraag betekent een hogere koers. Daar hebben wij uiteraard niets op tegen. 

Als we het verloop van de huidige bull run (rode lijn) vergelijken met de eerdere bitcoin bull runs, dan hebben we nog wel een tijdje te gaan. Gemiddeld bereikten we in een bull run na 288 dagen de all time high en momenteel zitten we pas op dag 135 van de bull run. Verder lopen we op de logaritmische schaal ook voor op het schema van de runs van zowel 2013 als 2017, wat veelbelovend is voor de komende maanden. Tel daar de contango in de futuresmarkt bij op en het kan weleens een heel mooi jaar voor ons worden.

De kijktip van deze blog

Kun jij geen genoeg krijgen van alles wat met bitcoin te maken heeft? Dan hebben we in deze rubriek altijd nog wat extra bitcoin-materiaal voor je in de aanbieding. We zijn deze week uiteraard hyper-bullish en om dat gevoel lekker vast te houden raden we je aan het interview van Michael Saylor en Ross Stevens te luisteren. Er is geen betere uitleg van de waardepropositie van bitcoin te vinden dan deze video. In iets minder dan een uur leggen Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy (het beursgenoteerde bedrijf met meer dan $5 miljard aan bitcoin), en Ross Stevens, een vermogensbeheerder met meer dan $5 miljard aan bitcoin in beheer, je uit waarom zij zo geloven in bitcoin. Als je na deze video niet meteen je bankpas trekt om meer bitcoin te kopen, dan weten wij het ook niet meer.

De korte bitcoin koersblik

Tja wat moeten we op momenten als deze nog zeggen over de koers. Wekenlang hikten we tegen de grens van $60.000 aan en momenteel zijn we er fors doorheen gebroken. Het lijkt ondertussen alsof je er in de financiële wereld niet meer bij hoort als je geen bitcoin in je portfolio hebt. Onze favoriete digitale munt verovert in hoog tempo een steeds groter percentage van het kapitaal van iedere belegger. Waar we de komende weken naartoe gaan bewegen is lastig te voorspellen, maar we zitten momenteel in een bull run en als wij door de jaren heen iets hebben geleerd is het dat je bitcoin op deze momenten niet in de weg moet staan. Alles wijst erop dat bitcoin nog lang niet uitgeraasd is en dat 2021 een fantastisch jaar gaat worden. En natuurlijk, ook de ethereum koers en ripple koers kunnen we niet langer negeren. 

undefined

Dit was hem weer voor nu, jouw vertrouwde portie bitcoin van de mannen van SATOS! Met iedere blog hopen we je iets bij te brengen over de wondere wereld van bitcoin en alles wat daar omheen leeft. Bitcoin neemt een steeds belangrijkere positie in ons financiële systeem in en dat betekent dat er steeds meer gebeurt. Het is bijna onmogelijk geworden om overal van op de hoogte te blijven, maar wij hopen er in ieder geval aan bij te dragen dat jij in grote lijnen weet wat er speelt. Mocht je zelfs eens een onderwerp hebben wat je graag in de blog besproken of uitgediept zou zien worden, dan kan je altijd even mailen of een berichtje sturen op Twitter! Voor nu bedankt voor het lezen, laat je tijdens het werken niet teveel afleiden door de koers en dan zien we elkaar weer als we met de volgende blog in je postvak landen. Tot de volgende!