De verhouding tussen het petrodollar-systeem en bitcoin


Het zijn tumultueuze weken voor bitcoin! De bitcoin koers schiet als een gek heen en weer en lijkt soms onnavolgbaar. Het belangrijkste advies dat wij jullie als ervaringsdeskundigen binnen deze industrie kunnen meegeven is om de focus op de lange termijn te houden. Laat je niet afleiden door de gekte, hoe moeilijk dat soms ook is, en blijf vasthouden aan je strategie. Want wie had een paar maanden geleden gedacht dat we ons druk zouden maken om een dip naar 30 duizend dollar. Wij in ieder geval niet.

In de nieuwsbrief van vandaag willen we het eens hebben over die Amerikaanse dollar. Want hoe is het mogelijk dat een stukje papier van Amerikaanse makelij overal ter wereld wordt geaccepteerd als geld? Die vraag gaan we vandaag voor je beantwoorden en die is meer dan relevant om de waardepropositie van bitcoin te begrijpen.

Het petrodollar-systeem: de bijzondere relatie tussen olie en de dollar

In het jaar 1971 maakte toenmalig president Nixon van de Verenigde Staten een einde aan de goudstandaard. Vanaf dat moment was het niet meer mogelijk om dollars in te wisselen voor goud en was de dollar in feite verworden tot ongedekt papier. Tenminste, dat zou je denken. De werkelijkheid ligt iets anders.

In werkelijkheid is de dollar op dit moment grotendeels gedekt door olie. In 1974 bereikten de Verenigde Staten en Saudi-Arabië een overeenkomst die tot op de dag van vandaag invloed heeft op de wereld. In ruil voor militaire bescherming van de Verenigde Staten beloofden Saudi-Arabië en andere OPEC-landen om hun olie enkel en alleen nog voor dollars te verkopen.

Deze constructie gaf de Verenigde Staten een machtige positie in de wereld. Landen die olie nodig hadden moesten eerst dollars kopen. De olie-verkopende landen herinvesteerde die dollars weer in de Verenigde Staten. Op deze slimme manier heeft de Verenigde Staten het voor elkaar gekregen om een enorme (kunstmatige) vraag naar dollars te laten ontstaan. De vraag naar olie nam in die tijd enorm toe en daarmee ook de vraag naar dollars. Zo ontstond de situatie dat de hele wereld ermee akkoord ging om door de Verenigde Staten geproduceerde stukjes papier te accepteren in ruil voor echte goederen

De hele wereld heeft dollars nodig om olie te kunnen kopen.

Alle landen ter wereld hadden nu dollars nodig om aan hun olie te komen. Het duurde echter niet lang voordat dit systeem groter werd dan olie alleen. Omdat de dollar zo populair was geworden werd de munt steeds vaker gebruikt voor andere internationale transacties. Bijna iedereen die internationaal wilde handelen had eerst dollars nodig. Vervolgens gebruikte alle landen hun dollarreserves om daar overheidsobligaties van de Verenigde Staten van te kopen om zo in ieder geval nog wat rendement te pakken op die dollars. Zo bouwde de Verenigde Staten internationaal een enorme schuld op.

De Amerikaanse dollar werd de wereldreservemunt en de Amerikanen konden overal goedkoop shoppen vanwege de sterke dollar. Om je een idee te geven van de machtige status van de Amerikaanse dollar: naar schatting vindt ongeveer 40-60% van alle wereldwijde handel plaats in dollars en is een groot deel van de wereldwijde schuldenberg uitgedrukt in dollars.

Nu staat het petrodollar-systeem onder druk

De rest van de wereld stond erbij en keek ernaar hoe de Verenigde Staten de monetaire macht naar zich toe wisten te trekken. Het duurde echter niet lang voordat andere landen begonnen na te denken over manieren om met de Amerikaanse dollar te concurreren. Want wie zou niet het monopolie op geld willen bezitten? In januari van het jaar 1999 resulteerde dit in de voor ons welbekende euro. Vanaf dat moment zou een groot deel van de handel binnen Europa ook intercontinentale handel met Europa met de euro plaatsvinden. Zo begon de euro te concurreren met de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt. Er was in november van het jaar 2000 zelfs sprake van een mogelijke deal met Saddam Hussein om olie te gaan verkopen voor euro’s, het ‘petroeuro’ project. Hiermee kwam voorzichtig de eerste druk op het privilege van de Amerikanen. Het is dan ook niet geheel ontoevallig dat de Amerikanen Irak binnenvielen om in de naam van de democratie Saddam Hussein af te zetten. Kort na de inval wisten de Amerikanen af te dwingen dat alle olie uit Irak gewoon weer in dollars afgerekend werd.

De macht van de Verenigde Staten brokkelt langzaam af en daarmee ook de machtspositie die ze nu met de dollar hebben. Na de Tweede Wereldoorlog was het land nog verantwoordelijk voor 40% van het wereldwijde inkomen. Nu is dat percentage al gevallen naar 23%. Het lijkt erop dat de wereld te groot is geworden voor één wereldreservemunt. Er is geen enkel land ter wereld groot genoeg om deze status vol te kunnen houden. De komende jaren zullen China, Rusland en Europa dan ook langzaam macht van de dollar afsnoepen ten gunste van hun eigen munten. De ideale oplossing voor deze situatie is in onze ogen een decentrale munt, iets als bitcoin bijvoorbeeld. Een systeem waarbinnen geen enkel land het monopolie op geld heeft.

De leestip van deze week

Vond je dit interessante materie? Dan hebben we goed nieuws voor je, want er is ontzettend veel goede en meer diepgaande content te vinden over dit onderwerp op het internet. Een aanrader voor dit specifieke onderwerp is de meest recente blog van Lyn Alden een macro-econome die maandelijks met fantastische analyses komt over het financiële systeem en sinds kort een groot voorstander van bitcoin. Als je macro-economie tof vindt, dan is Lyn Alden misschien wel de beste optie die je op dit moment hebt. Haar stukken zijn in eerste instantie wat taai om door te lezen, maar neem er lekker de tijd voor en wees geduldig, dan kan je er enorm veel van leren.

undefined

De korte koersblik en afsluiting

Dan is het tijd voor de bitcoin koers! Stiekem het favoriete onderwerp van menig bitcoiner. Wat is het een rollercoaster geweest de afgelopen weken en met name de afgelopen week. Kort nadat we de $42.000 aantikten zijn we hard omlaag gevallen naar ongeveer $30.000 en inmiddels zijn we weer een beetje opgeklommen richting de $34.000. Deze raken klappen zullen ongetwijfeld ook opgevallen zijn in jouw bitcoin wallet. Hoewel bitcoin de laatste jaren enorm gegroeid is blijft het nog een kleine en volatiele asset die op de korte termijn flinke schommelingen kan vertonen. Dat maakt het voorspellen van de koers op de korte termijn lastig en het traden (vooral met leverage) een gevaarlijke onderneming. Ben je geen ervaren trader? Probeer dan niet in deze gekte mee te gaan, doe rustig je onderzoek en koop voorzichtig in kleine beetjes bij. De afgelopen twaalf jaar is dat een fantastische strategie geweest en dat zien wij de komende tijd zomaar niet veranderen. Heb je daarnaast de ethereum koers gezien? Ethereum heeft ook flinke kracht laten zien op de grafieken.