undefined

De strijd tussen goud en bitcoin

Goud en bitcoin worden vaak in één adem genoemd, maar is dat wel terecht? Beide assets zijn vanwege hun schaarste een soort verzekering op het financiële systeem waarin schaarste soms niet meer lijkt te bestaan. Goudbezitters kunnen bogen op de lange geschiedenis waarin het edelmetaal haar koopkracht heeft weten te behouden, maar lijkt met bitcoin voor het eerst een serieuze uitdager te hebben.

Het belangrijkste verschil tussen goud en bitcoin is natuurlijk dat goud zich in de fysieke wereld bevindt en dat bitcoin in het digitale domein bestaan. Dit verschil is voor mij dé reden dat bitcoin de strijd met goud uiteindelijk in zijn voordeel zal beslechten.

Wat maakt bitcoin de gedoodverfde winnaar in de strijd tegen goud?

Transporteren, verifiëren en confisqueren. Goudtransport is duur en traag. Het kan maanden tot jaren duren en omdat het gaat om een waardevolle lading moet er flink geïnvesteerd worden in de beveiliging. Bitcoin kan binnen 10 minuten aan de andere kant van de wereld zijn voor slechts €0,50 transportkosten.

Daarna komt de verificatie, hoe weet je dat het om echt goud gaat? Wederom een tijdrovend proces waar de juiste apparatuur voor nodig is. De verificatie van bitcoin kost enkele seconden en dat kun je helemaal zelf met een node van nog geen €200.

De geschiedenis heeft meerdere malen aangetoond dat de fysieke aard van goud het edelmetaal kwetsbaar maakt voor confiscatie. Zie bijvoorbeeld de gold confiscation act van 1933 van de Verenigde Staten. Bitcoin kan niet zomaar afgepakt worden en niemand kan bewijzen dat jij het (nog) hebt.

Waarom moet ik dit weten?

Er is tussen bitcoiners en zogenaamde goldbugs veel discussie over welke van de twee nu de beste verzekering is tegen een potentiële ineenstorting van het financiële systeem. Hoewel goud kan teren op een enorme geschiedenis is dat voor mij geen argument waarom het edelmetaal de strijd van bitcoin gaat winnen. Ik zie goud niet zomaar van het toneel verdwijnen, maar op de lange termijn verwacht ik dat de voordelen van bitcoin goud overbodig maken als verzekering op het systeem.

Dit is vooral interessant als je bedenkt dat de totale marktwaarde van al het goud in de wereld ligt op ongeveer €9 biljoen en dat van bitcoin op een schamele €150 miljard. Bitcoin moet nog 60 keer over de kop gaan om op de marktwaarde van goud uit te komen. Een aardig groeipotentieel dus!

In het kort

Goud en bitcoin zijn vanwege hun schaarste een verzekering op het financiële systeem waarin schaarste soms niet meer lijkt te bestaan. Toch zal goud het in de toekomst afleggen tegen bitcoin omdat de fysieke aard van het edelmetaal het te kwetsbaar maakt. Goud is lastig te transporteren, verifiëren en er bestaat het gevaar van confiscatie.

Bitcoin is op al deze fronten superieur aan goud en daarom verwacht ik dat bitcoin in de toekomst groter zal worden dan goud en gaat overblijven als de enige verzekering op het kwetsbare financiële systeem. 

Leestip van de week

Legendarische investeerder en hedgefondsmanager Paul Tudor Jones publiceerde onlangs een paper waarin hij zijn huidige visie op de financiële markten bespreekt. Hij heeft het over de great monetary inflation als gevolg van het beleid van centrale banken en ziet bitcoin de komende jaren als de grote winnaar uit de bus komen. Best bijzonder dat een grootheid als Jones zich zo positief uitspreekt over bitcoin. We are getting there.

De korte koersblik

cryptokoers260520201130.png

Dan is het nog tijd voor de Bitcoin koers! Bitcoin heeft niet de beste week achter de rug, heeft de magische grens van $10.000 weer niet weten te doorbreken en viel zelfs terug onder de $9000. Inmiddels doet bitcoin weer een poging om boven de $9000 uit te komen, wat voorlopig dan ook de belangrijkste horde omhoog lijkt te zijn. Als we omlaag kijken dan is de support op $8700 een belangrijke om te houden. Het gaat een spannend weekje worden waarbij we zomaar eens enkele honderden dollars omhoog kunnen schieten!

Bitcoin               €8922,11    |   +11,60%
Etherum           €195,38       |    +13,00%
Litecoin             €41,28          |     +7,08% 
Ripple                 €0,1869       |     +4,13% 
Bitcoin Cash   €227,64       |    +6,43%  

De bovenstaande 7 daagse koersgegevens zijn op dinsdag 26-05-2020 om 11:30 overgenomen van coinmarketcap.com

Dat was hem dan alweer, een blog waarin we goud en bitcoin lijnrecht tegenover elkaar hebben gezet. Edelmetalen versus edelgetallen, een strijd die wij op de lange termijn gewonnen zien worden door de edelgetallen (bitcoin dus). Wij gaan nu weer aan de slag om jullie volgende week weer met een puntgave blog te verblijden! Mocht je nou nog een onderwerp hebben dat je graag eens besproken zou zien worden in de blog, laat het ons dan weten. Voor nu rest ons jou een fijn vervolg van de week te wensen en dan zien we elkaar volgende week dinsdag weer!