De perfecte storm voor bitcoin

De afgelopen maanden is er veel gebeurd in bitcoin-land en met name in positieve zin. Ongeveer een jaar geleden kregen de financiële markten, bitcoin incluis, een harde tik te verwerken. De koers viel als een baksteen omlaag en de gezelligheid was even ver te zoeken. Niemand had op dat moment verwacht dat we op dit moment tegen een bitcoin koers van $55.000 zouden aankijken en dat grote bedrijven als MicroStrategy, Square en Tesla nu volle bak in bitcoin investeren.

Het was misschien niet het meest enerverende jaar uit ons leven, maar voor de verspreiding van het verhaal van bitcoin is COVID-19 heel goed geweest. De decentrale aard van bitcoin maakt dat niemand binnen het netwerk de macht heeft om eigenhandig te bepalen dat er bijvoorbeeld meer dan 21 miljoen bitcoin in omloop komen, zo is bitcoin ontstaan. Niemand kan de regels binnen bitcoin zomaar veranderen en voor iedereen gelden dezelfde regels. De keiharde onveranderbare monetaire eigenschappen van bitcoin staan in schril contrast met fiatmunten als de euro en de dollar die met miljarden tegelijk uit de printers van centrale banken komen. Dat contrast is momenteel groter en zichtbaarder dan ooit en steeds meer mensen zien dan ook in dat bitcoin de beste vorm van geld is die we ooit hebben gehad. Steeds meer mensen stappen over op bitcoin en dat maakt dat het geluid van bitcoin steeds harder klinkt.

Het probleem van ons financiële systeem

Ons financiële systeem is voor een groot deel op schulden gebouwd. Over schuld betaal je rente en als je die rente niet kunt betalen zijn er twee opties. Je kunt meer geld lenen om alsnog je rente en oude schulden af te betalen of je gaat failliet. COVID-19 heeft veel bedrijven en overheden in de problemen gebracht en dwingt ons nu te kiezen voor meer schulden of massale-faillissementen.

Op dit moment in de pandemie is nog meer sociale onrust het laatste wat overheden kunnen gebruiken en dat maakt de keuze eenvoudig. Ze kunnen de economie niet failliet laten gaan omdat dan simpelweg de pleuris uitbreekt. De enige optie die dan overblijft is geld- en schuldcreatie. We moeten het systeem overspoelen met geld om de economie draaiende te houden en grote werkloosheid te voorkomen. De prijs die we daarvoor betalen is de uitholling van de waarde van ons geld. De euro, de dollar en alle andere overheidsmunten verliezen in rap tempo waarde om de economie te redden. Voor mensen die braaf sparen is dat niet goed, maar voor investeerders is dit verreweg het beste scenario.

Bitcoin's time to shine

Wij weten natuurlijk al jaren dat bitcoin het antwoord is op de oeverloze geldontwaarding van centrale banken. Een munt die door niets en niemand kan worden bijgedrukt is in klimaat van onbeperkte fiatmunten de onbetwistbare koning. Die realiteit zien we terug in de bitcoin koers en dankzij die koers gaan ook steeds meer mensen kijken naar bitcoin. Het is een effect dat alleen maar sterker wordt en COVID-19 en de financiële perikelen die het virus met zich heeft meegebracht zijn de perfecte storm voor bitcoin geweest.

Vorig jaar waren de meeste economen nog niet bang voor inflatie, maar ondertussen hoor je ook de experts steeds vaker waarschuwingen uitspreken voor een hogere inflatie. Wij zijn er nog niet honderd procent van overtuigd dat we op alle gebieden inflatie gaan zien. Huizenprijzen en financiële assets zullen vast stevig in waarde blijven toenemen, voedsel zal ook een paar procent duurder worden, maar van technologie moeten we het nog maar zien. Dat neemt niet weg dat geld bijdrukken ervoor zorgt dat de relatieve koopkracht en waarde van fiatgeld daalt. Als je de keuze hebt om je vermogen te bewaren in een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt of in een vorm van geld met een maximum van 21 miljoen, dan is die keuze niet moeilijk.

Het netwerkeffect van bitcoin

Bitcoin is als een zwart gat dat steeds sneller alle monetaire waarde op aarde begint op te zuigen. Steeds meer mensen begrijpen dat er geen beter vorm van geld is dan bitcoin. Geen enkele overheid of andere entiteit kan een geldvorm creëren met dezelfde zekerheden als bitcoin. Niemand kan jou garanderen dat andere vormen van geld dan bitcoin een maximaal aantal eenheden heeft.

Hoe meer mensen overstappen op bitcoin, hoe meer mensen in hun omgeving het verhaal van bitcoin doorvertellen. Het is als een sneeuwbal die van de berg afrolt, onderweg steeds meer sneeuw met zich meeneemt en steeds harder gaat rollen. We zijn inmiddels op het punt dat grote beursgenoteerde bedrijven met miljarden tegelijk in bitcoin springen en de volgende stap lijkt een overheid die publiek maakt dat ze in bitcoin investeren. We zijn twaalf jaar onderweg en de sneeuwbal die bitcoin heet begint nu echt angstaanjagende proporties aan te nemen. Het gaat al snel, maar het kan straks ineens heel snel gaan.

De content-tip van deze week

Heb jij zin in een verdiepende long-read over bitcoin? Dan is dit stuk van Lyn Alden meer dan de moeite waard om je tanden in te zetten. Op dit moment krijgen miners nog een beloning voor het minen van bitcoin in de vorm van een block reward. In de toekomst wordt die block reward steeds kleiner en moeten bitcoin miners het steeds meer hebben van de transactiekosten. In dit artikel beschrijft en filosofeert ze hoe de beveiliging van bitcoin er op dat moment uitziet. Een echte aanrader!

Bitcoin koersblik

Dan is het weer tijd om nog even een korte blik op de bitcoin koers te werpen! Afgelopen weekend schoot de koers door de $60.000 heen en bereikten we zelfs even de $61.500 per bitcoin. Op dit moment handelen we weer een stukje lager op $55.000 en is het wachten op de volgende move van bitcoin. Op de lange termijn kan bitcoin in onze ogen maar een kant op en dat is omhoog. Voor de korte termijn blijft het altijd gissen en weet eigenlijk niemand zeker wat we gaan doen. Wij adviseren de meeste mensen die niet de tijd hebben om de hele dag de koers in de gaten te houden dan ook om altijd in kleine plukjes in te kopen. Bitcoin kopen? Zo verdeel je jouw inkoopmoment over de tijd en pak je alle pieken en dalen mee. Je zal zo nooit op het perfecte moment instappen, maar ook niet op het meest slechte moment.

De bitcoin koers lijkt op dit moment een beetje wispelturig en het is wachten op het volgende positieve nieuws. Wij hopen ontzettend dat er binnenkort weer een grote beursgenoteerde speler instapt, hetgeen op de lange termijn onvermijdelijk lijkt.

Dat was alweer de blog van deze week! Wij hopen dat jij tijdens het lezen net zoveel plezier hebt ervaren als wij tijdens het samenstellen van de blog. Voor ons is het nu weer tijd om ons bitcoin-hol in te gaan en op zoek te gaan naar nieuwe toffe content om jullie kennis op het gebied van bitcoin mee te verrijken.  Tot volgende week.