bitcoin_51_attack_SATOS.png

De 51% bitcoin aanval 

We hebben het in onze blog vaak over de eigenschappen van Bitcoin die de digitale munt in onze ogen de beste en mooiste vorm van geld maken. In de komende edities gaan we het over een andere boeg gooien en bespreken we de implicaties en gevaren van de beruchte 51% aanval op Bitcoin. Wat is een 51% aanval eigenlijk? Wat kan een aanvaller nadat hij een meerderheid in het netwerk heeft verkregen? Van wie kunnen we een 51% aanval het meeste verwachten? 

Na het lezen van de komende blogs weet jij alles over dit potentiële gevaar en hoe de verdedigingsmuren van Bitcoin tegen deze aanvalsvector gewapend zijn.

wat is een 51% aanval?

Iedere tien minuten produceren de Bitcoin-miners een nieuw blok voor de Bitcoin-blockchain. Het vinden van een nieuw blok heeft alles te maken met computerkracht. Hoe krachtiger jouw computer is ten opzichte van de rest van het netwerk, hoe groter de kans dat jij het volgende blok zult vinden. Heb jij 51% van de computerkracht van het netwerk in handen? Dan ben je de baas van het netwerk. 

Met 51% van het netwerk kun je:

  • de blokken van andere miners negeren
  • als een alleenheerser bepalen welke transacties doorgang vinden
  • de geschiedenis veranderen

Andere miners kunnen nog wel blokken vinden, maar op termijn zal jouw blockchain altijd de langste zijn en het netwerk volgt nu eenmaal de blockchain waar de meeste computerkracht voor is verbruikt.

Waarom moet ik dat weten?

Bitcoin is een unieke vorm van geld in die zin dat het mensen vrij staat om zonder voorafgaande toestemming van een autoriteit aan het netwerk deel te nemen en het netwerk te verlaten. Verder is het onmogelijk om uit het niets bitcoin bij te drukken en is het behoorlijk lastig voor autoriteiten om bitcoin in beslag te nemen. Er is geen enkele andere vorm van geld die deze vrijheden kan bieden. Het neemt macht weg bij autoriteiten en geeft het terug aan het individu.

Het is dan ook geen verrassing dat er groepen zijn die zich bedreigd voelen door bitcoin, met name overheden die hun macht baseren op het monopolie op geld. Bitcoin zet dat monopolie onder druk. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat overheden Bitcoin in die toekomst zullen proberen aan te vallen.

In het kort

Eén miner of een groep miners die 51% of meer van het netwerk in handen krijgt heeft de macht om transacties tegen te houden, blokken van andere miners te negeren en kan tot op zekere hoogte zelfs de geschiedenis van bitcoin-transacties veranderen.

Het succesvol uitvoeren van een 51% aanval kost echter extreem veel geld en de kans op succes is klein. In de 11 jaar die Bitcoin bestaat is er nog nooit een miner met winstoogmerk geweest die dit heeft geprobeerd. Het is economisch gezien immers veel slimmer om eerlijk te minen. De meest waarschijnlijke kandidaten voor een serieuze 51% aanval op Bitcoin zijn overheden die hun monopolie op de geldpers niet willen opgeven.

De leestip van de week

Onze blog is natuurlijk een fantastische bron van kennis, maar als echte Bitcoiner wil je meer! Als verdieping op het onderwerp van de blog van vandaag wil ik jullie Cryptoeconomics van Eric Voskuil aanraden.

Hij gaat op korte en krachtige wijze in op de economische aspecten van Bitcoin in de breedste zin van het woord. Wil jij Bitcoin op een dieper niveau begrijpen? Dan is het zeker de moeite waard om een paar vrije uurtje op te geven om dit prachtige werk te lezen.

De korte koersblik

undefined

Het is weer tijd voor koerspraat! Deze week heeft bitcoin een paar stevige tikken gehad en zijn we zelfs eventjes onder de grens van $9000 heen gedoken. Tot nu toe weet de moeder aller cryptocurrencies zich aardig staande te houden en lijkt het erop dat we weer omhoog kunnen kijken. Wij houden daarbij onze ogen gericht op de zone rond de $9800. Breken we die? Dan zou het zomaar een leuke bitcoin-zomer kunnen worden!

Bitcoin €8.173,61  -4,71%
Ethereum €203,84  -5,68%
Litecoin €37,20 -5,19%
Ripple €0,1584 -5,78%
Bitcoin Cash €200,03 -6,37%

Dat was hem dan alweer voor deze week! Iedere week proberen we jullie met de blog iets nieuws mee te geven over Bitcoin. Er zit altijd een gedachte achter en het leek ons leuk om eens verder de verdieping op te zoeken met een serie over een specifiek onderwerp.

Wij hopen dat jullie zin hebben om de 51% aanval de komende weken met ons te gaan ontleden en aan je persoonlijke kennisbank toe te voegen. Tot volgende week!