SATOS_BTC_privacy.png

Bitcoin & Privacy

Privacy is een belangrijke pijler voor het succes van Bitcoin op de lange termijn. Bitcoin is het wapen tegen het digitale panopticum dat zich langzamerhand over de hele wereld vormt. We kunnen en worden op steeds meer manieren in de gaten gehouden door overheden en bedrijven, waarbij het soms niet helemaal duidelijk meer is wie van de twee meer macht heeft. Onze vrijheden zijn zo vanzelfsprekend geworden dat we soms weleens vergeten dat er een flinterdun laagje zit tussen vrijheid en onderdrukking. Dat er weinig voor nodig is om die vrijheden enorm te beperken. De coronamaatregelen zijn daar een goed voorbeeld van, binnen no-time zaten we in ‘het nieuwe normaal’ en mensen die daar kritische vragen over stellen worden weggezet als idioten. Als het zo makkelijk is om ons collectief binnen te houden, zou het dan echt zoveel moeilijker zijn voor de heersende macht om je overige vrijheden en bezit af te nemen? Om misschien wel een camera in je huis te plaatsen om te kunnen controleren of jij je wel goed aan de maatregelen houdt?

Onze vrijheden en privacy zijn belangrijk en Bitcoin kan daar in de toekomst een belangrijke rol in spelen. Financiële soevereiniteit – niet afhankelijk zijn van anderen – is een belangrijke pijler voor een vrije samenleving. Om dat te bereiken is het belangrijk dat de privacy binnen Bitcoin goed gewaarborgd is en daar is de afgelopen week goed nieuws over naar buiten gekomen.

A small step for man, but a giant leap for Bitcoin’s privacy

Wat is er gebeurd?

Bitcoin developer Chris Belcher publiceerde afgelopen week het eerste ontwerp van een CoinSwap implementatie waar hij aan heeft gewerkt. CoinSwap maakt het moeilijker voor partijen om de blockchain te analyseren en de herkomst van transacties te herleiden.

Met een CoinSwap kun je in feite een aan jou gekoppelde bitcoin omwisselen voor een niet aan jou gekoppelde bitcoin met iemand anders.

Alice’s adres 1 -> CoinSwap adres 1 -> Bob’s adres 1

Bob’s adres 2 -> CoinSwap adres 2 -> Alice’s adres 2

Dit maakt het onmogelijk om tot de conclusie te komen dat Aa1 en Aa2 bij dezelfde persoon horen. Aa2 zou van Alice kunnen zijn, maar van iemand anders waar iets van koopt. Je ontkoppelt de bitcoin dus van jouw naam.

Waarom moet ik dat weten?

CoinSwap was een idee uit 2013 van Greg Maxwell waarvan tot nu toe nog niet was uitgevogeld hoe het in de praktijk zou moeten werken, maar nu lijkt er dus licht aan het einde van deze tunnel te zijn.

Tot nu toe was CoinJoin de meest veelbelovende privacyoplossing, maar daar kleefden nog wat nadelen aan. Het is makkelijker om CoinJoin transacties op te sporen omdat deze alleen werken met gelijke outputs, wat bij CoinSwap niet hoeft. Verder is het goedkoper omdat je minder transacties nodig hebt en kun je normale transacties niet van CoinSwaps onderscheiden. Vooral dat laatste is enorm krachtig voor de privacy van Bitcoin.

In het kort

Afgelopen week publiceerde Bitcoin ontwikkelaar Chris Belcher een eerste ontwerp van CoinSwap. A small step for man, but a giant leap for Bitcoin’s privacy.

CoinSwap biedt meer privacy dan de bestaande mogelijkheden, maakt privacy op Bitcoin goedkoper en maakt het onmogelijk om normale transacties van CoinSwaps te onderscheiden. Het wordt dus ook onmogelijk om bepaalde bitcoin als verdacht aan te wijzen omdat ze aan een CoinJoin hebben meegewerkt, wat nu dus nog wel kan.

Het zijn niet de ontwikkelingen die je in de mainstream-media leest, waarschijnlijk omdat ze er niets van begrijpen, maar dit soort nieuws maken dat het toekomstbeeld van Bitcoin steeds rooskleuriger.

Leestip van de week

Privacy is op onze klantenservice momenteel een bijzonder belangrijk thema. We ontvangen veel vragen over de wet- en regelgeving en hoe wij met jouw privacy omgaan. Niet zo gek, aangezien wij ons sinds 21 mei aan de nieuwe wetgeving voor cryptobedrijven moeten houden.

Sinds 18 mei vraagt SATOS al haar klanten om eenmalig een korte introductievideo op te nemen. Dit klinkt als een heftige maatregel, en daarom zijn daar ook veel vragen over. Met name ‘waarom’ en ‘privacy’ zijn veelvoorkomende woorden. 

We hebben een uitgebreid artikel geschreven waarin we uitleggen wat we van jou verwachten, hoe we jouw gegevens veilig opslaan, en wat je verder van ons kunt verwachten. We hopen je met dit artikel gerust te kunnen stellen. Jouw privacy is ons bestaansrecht.

De korte koersblik

undefined

Het is gebeurd! We zijn weer door de magische grens van $10.000 geschoten! In het verleden heeft de bitcoin koers na het breken van deze grens gekke sprongen gemaakt, dus het zou zomaar een hele bijzondere week kunnen worden.

Bitcoin               €9053,16    |   +13,82%
Ethereum         €222,65       |   +22,39%
Litecoin             €43,99          |  +15,41% 
Ripple                 €0,1906       |     +9,26% 
Bitcoin Cash   €237,03       |  +16,24% 

Het was me weer het weekje wel in Bitcoinland. Dit zijn de ontwikkelingen waar ik het voor doe en waarom het zo gaaf blijft om Bitcoin intensief te volgen. Voor de buitenwereld lijken de ontwikkelingen soms stil te staan, maar het leger aan ontwikkelaars, schrijvers en stille supporters is enorm en blijft groeien. Steeds meer slimme koppen gaan zich met Bitcoin bezighouden en dat maakt de onneembare vesting die Bitcoin nu al is alleen nog maar sterker. De toekomst is oranje, Bitcoin is de toekomst.