Bitcoin-mining is goed voor onze planeet

Het gaat goed met bitcoin en dat betekent dat we binnenkort weer een hoop kritische geluiden over onze favoriete digitale munt kunnen verwachten. In deze blogpost behandelen we een veelgehoorde kritiek op bitcoin, namelijk dat mining zo ontzettend slecht is voor het klimaat. 

Op het eerste gezicht lijkt dat een kritiek die lastig te weerleggen is. Het volledige netwerk verbruikt immers evenveel energie als sommige kleine landen. Ondanks dat durven wij te beweren dat deze kritiek pertinent onwaar is. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is bitcoin-mining juist goed voor het klimaat. Heb jij nog enkele vrienden of een lastige oom die om deze reden niets van bitcoin moet hebben? Blijf er de komende vijf minuten dan goed bij, want met deze argumenten kun jij ze ervan overtuigen dat bitcoin-mining goed is voor onze planeet.

Energienetwerken zijn van nature inefficiënt

Het is heel lastig om energie over lange afstanden te verplaatsen. Om die reden wordt ongeveer zes procent van de volledige energieproductie in de Verenigde Staten niet gebruikt. Die zes procent alleen al is 3.5x meer dan het totale energieverbruik van het bitcoin-netwerk. Wereldwijd gaat zelfs acht procent van alle opgewekte energie verloren. Dat maakt natuurlijk niet meteen het enorme verbruik goed, maar dat plaatst het in ieder geval in perspectief.

Dat productieoverschot ontstaat vaak omdat de vraag naar energie niet altijd hetzelfde is en producenten daar niet snel op kunnen reageren. Als we wereldwijd willen overstappen op natuurlijke energiebronnen moet hier een oplossing voor komen. Zonne-energie is alleen beschikbaar als de zon schijnt en windenergie alleen als het waait. De teveel geproduceerde energie kan geen kant op en moet in feite worden weggegooid. Dat is niet alleen zonde van die energie, maar dat maakt het voor energieproducenten ook duurder om zich te focussen op natuurlijke energiebronnen. De onvoorspelbaarheid van de natuur maakt het een dure vorm van energie.

Hoe bitcoin natuurlijke energiebronnen winstgevender kan maken

Bitcoin-mining is een extreem competitieve markt en dat betekent dat de winstmarges klein zijn. Om winst te maken moeten miners op zoek naar de goedkoopste bronnen van energie. En waar komen ze dan uit? Bij de producenten van natuurlijke energie die hun overtollige productie normaal gesproken zouden moeten weggooien. In plaats daarvan kunnen ze het aanwenden om bitcoin te minen en er direct geld mee te verdienen. 

Het makkelijke aan bitcoin-mining is dat je de apparatuur eenvoudig kunt verplaatsen en kunt aanzetten wanneer het nodig is. Komt er een zonnige periode aan? Mooi! Dan gaan we tijdelijk bitcoin minen om de overtollige energie te gebruiken in plaats van weg te gooien. Zo worden producenten van natuurlijke energie een stuk winstgevender en dat is goed voor het klimaat. Bitcoin-mining zorgt er op deze manier voor dat producenten van natuurlijke energie écht de concurrentie kunnen aangaan met de vervuilers. Bitcoin garandeert de producenten een minimumprijs waartegen ze hun energieproductie kunnen afzetten in tijden van overproductie.

Ook de wetenschap begint dit gegeven langzaam op te pakken, getuige deze paragraaf in een op sciencedirect.com gepubliceerd onderzoek. 

undefined

Bitcoin slokt overtollige energie op

Een groot deel van het bitcoin-netwerk zit in China. Dat komt vooral omdat er in de provincie Sichuan enorme waterkrachtcentrales staan die gemiddeld twee keer zoveel energie produceren als er nodig is. Normaal gesproken zou die energie verloren gaan, maar dankzij bitcoin wordt het in ieder geval nog gebruikt. Voor de energieproducenten daar is bitcoin een geschenk uit de hemel.

Voordat bitcoin deze rol vertolkte werd echter niet alle energie weggegooid. Aluminium heet bijvoorbeeld lange tijd de rol gespeeld die bitcoin nu heeft. Met de overtollige energie werd bauxiet gesmolten om daar aluminium uit de halen. IJsland exporteerde bijvoorbeeld veel van hun energie in de vorm van aluminium. Een belangrijke reden waarom bitcoin nu zoveel energie gebruikt is omdat vanwege de enorme overproductie in China de energie zo goedkoop is. Verreweg het grootste deel van de energie die wordt gebruikt om het bitcoin-netwerk in stand te houden is dus groen en bitcoin maakt de productie van groene energie winstgevender.

De luistertip van deze week

Eind november hebben Preston Pysh (een geweldige podcast-host) en Robert Breedlove (een fantastische schrijver) een podcast opgenomen waarin ze in twee uur tijd alle grote misverstanden over bitcoin behandelen. Wij hebben er in de blogpost van vandaag eentje kort belicht, maar als je er geen genoeg van kunt krijgen dan is deze podcast een must-listen. Op uiterst begrijpelijke wijze wordt in feite het belang van bitcoin voor onze samenleving uitgelegd. Zelfs als je het gevoel hebt bitcoin al aardig in de vingers te hebben is deze podcast echt een topper.

De korte koersblik en afsluiting

Ja, wat voor zinnigs kunnen we hier op dit moment over zeggen. Op het moment van schrijven handelt bitcoin rond de $19850 en lijkt het niet lang meer te duren voordat we door de magische grens van $20.000 heen gaan schieten. Wat zou het lekker zijn als dat vandaag of ergens deze week zou gebeuren. Wij verwachten dat de FOMO daarna definitief gaat losbarsten. Mondjesmaat begint de traditionele media weer wat aandacht aan bitcoin te besteden, maar het lijkt erop alsof de run tot nu toe nog weinig in het nieuws is gekomen. Wat opvallend is gezien de enorme instanties die momenteel voor stevige bedragen in bitcoin stappen. Vooral dat laatste maakt de huidige run van bitcoin zoveel steviger dan die in 2017. Destijds was het vooral een hype onder consumenten en kleine beleggers, ditmaal zijn het bedrijven, investeringsfondsen en verzekeraars die met elkaar vechten om zoveel mogelijk bitcoin te vergaren. We kunnen rustig stellen dat de corporate-fomo is begonnen en dat we de komende tijd lekker achterover kunnen hangen om te kijken waar dat ons gaat brengen.

undefined

Dit was de blogpost alweer voor deze week! Ditmaal met een gevoelig onderwerp dat waarschijnlijk veel de kop op zal steken de komende maanden. Het gaat niet goed met het klimaat en voor oppervlakkige journalisten gaat dat ongetwijfeld een argument zijn om bitcoin mee onderuit te schoppen. Jullie hebben nu de argumenten om die onzin te bevechten en door die te verspreiden dragen we allemaal ons steentje bij. Bitcoin is een revolutie die zich maar eenmaal per generatie voordoet, probeer daar zoveel mogelijk van te genieten en mee te pakken. Samen zijn we geschiedenis aan het schrijven. Voor nu bedankt voor het lezen en graag tot volgende week!