Bitcoin en het klimaat: een complexe discussie

De energiediscussie rondom bitcoin is steeds vaker onderwerp van gesprek in de media. Niet in de laatste plaats omdat niemand minder dan Elon Musk zich recent in het debat is gaan mengen. De CEO met de status van een rockster publiceerde enkele weken geleden een statement op zijn Twitterpagina met de boodschap dat Tesla voorlopig geen bitcoin meer accepteert vanwege het enorme energieverbruik van bitcoin. Dat heeft de bitcoin koers helaas weinig goed gedaan. Al lijkt het erop dat de storm weer een beetje is gaan liggen.

Deze editie van de nieuwsbrief willen we aangrijpen om een ander perspectief te geven op de klimaatafdruk. Laat het voordat we hiermee beginnen duidelijk zijn dat we bij SATOS niet in de illusie verkeren dat we deze discussie met één korte blog gaan afsluiten. Het doel van dit stuk is vooral om een ander perspectief te bieden.

De klimaatafdruk van bitcoin in vergelijking met de euro

Wat de meeste journalisten die schrijven over de klimaatafdruk van bitcoin vergeten is om de vergelijking met het huidige financiële systeem te trekken. Dat is immers het systeem dat bitcoin op de lange termijn moet vervangen. Het is dan ook alleen maar eerlijk om bitcoin vooral daarmee te vergelijken wat betreft het energieverbruik.

In het kader daarvan is het belangrijk om te weten dat de wereldwijde schuldenberg inmiddels groter is dan 355 procent van het wereldwijde jaarlijkse inkomen. Als we uitgaan van een gemiddelde rente over die schulden van 3 procent, wat een lage schatting is. Dan moet de wereldeconomie ieder jaar met meer dan 10 procent groeien om niet verder achterop te raken (3,55 x 0,03 = 0,1065 | 10,65%).

Het is vrijwel onmogelijk voor een economie om structureel met 10 procent per jaar te groeien en daarmee zou je dus enkel de rentebetalingen dekken. Als je hierbij ook nog de enorme tekorten van overheden zou meenemen en je komt tot de onvermijdelijke conclusie dat dit percentage alleen maar kan groeien.

Met andere woorden, we hebben een economie gebouwd die alleen maar overeind kan blijven bij een eindeloos toenemende groei van de productie. We moeten steeds meer produceren en hebben steeds meer schulden nodig om de boel niet te laten klappen. Als er iets slecht is voor het klimaat, dan is het wel een economie die ons dwingt om steeds meer spullen te produceren om ons hoofd boven water te houden.

Hoe zou dat anders zijn in een bitcoin economie?

In het huidige financiële systeem houden centrale banken onder andere door het controleren van de rente de prijs van kapitaal kunstmatig laag. Veel bedrijven die onder normale marktomstandigheden niet winstgevend zijn, kunnen in dit systeem wel starten omdat geld zo goedkoop is. Het huidige financiële systeem houdt een hoop bedrijven en dus productie van goederen en diensten in stand, die er onder normale omstandigheden niet zouden zijn. 

Daarnaast heb je nu bedrijven als KLM die onder andere met belastinggeld overeind worden gehouden. Je kunt je afvragen of dat wel een goede investering van onze zuurverdiende belastingcenten is. Als het een goed idee is om KLM te steunen, waarom was er dan geen private partij die dat op zich wilde nemen? Hiermee houden we met belastinggeld vliegen kunstmatig goedkoop (slecht voor de planeet) en houden we banen in stand die onder normale omstandigheden niet zouden bestaan (verspilling van energie).

Deze mensen hadden immers ook voor bedrijven kunnen werken waar daadwerkelijk vraag naar is vanuit de maatschappij. Als er echt zoveel vraag naar vluchten zou zijn, dan komt er na KLM wel weer een andere vliegboer om dat te exploiteren. Onder de cryptocurrency standaard met bitcoin, ethereum of ripple zou er op twee manieren een stuk minder verspilling van energie zijn. Ten eerste doordat alleen bedrijven die goederen of diensten produceren waar daadwerkelijk voldoende vraag naar is overleven en ten tweede omdat mensen hun energie niet verspillen aan onzin-banen.

Hoe zien jullie de overgang naar een bitcoin economie voor jullie?

Dat is een goede vraag die op zichzelf al groot genoeg is voor een eigen blog en misschien wel een boek. Maar we gaan proberen het zo kernachtig mogelijk op te schrijven. Als we van vandaag op morgen zouden overgaan op een bitcoin standaard, dan zou het waarschijnlijk een lange tijd niet heel gezellig worden. Ten eerste omdat de infrastructuur voor betalingen met bitcoin daar nog niet klaar voor is en ten tweede omdat een groot deel van de wereldeconomie nog afhankelijk is van fiatgeld.

Hoe wij die transitie voor ons zien is dat steeds meer individuen en bedrijven overstappen op de bitcoin standaard. Steeds meer mensen gaan sparen in bitcoin en steeds meer bedrijven adopteren bitcoin als hun primaire oppotmiddel. Op deze manier wordt een steeds groter deel van de wereldeconomie onafhankelijk van fiatgeld en kunnen ze de klap opvangen als we plotseling overgaan op een bitcoin standaard.

Daarnaast zien we ook de infrastructuur zich langzaam verbeteren. Zo zijn bijvoorbeeld NYDIG en FIS bezig om bitcoin te integreren in de dienstverlening van honderden banken in de Verenigde Staten en zijn ook bedrijven als PayPal, Mastercard en Visa bezig om bitcoin in hun betaalnetwerken te integreren. We moeten niet vergeten dat bitcoin pas twaalf jaar bestaat en de laatste tijd pas voet aan de grond krijgt in de traditionele financiële wereld. Bij SATOS verwachten we dat het niet lang meer duurt voordat je bij de Albert Heijn kunt betalen met bitcoin, zonder dat de Albert Heijn door hoeft te hebben dat jij met bitcoin afrekent.

De kijktip van deze week

Voor de mensen die na het lezen van onze nieuwsbrief nog geen genoeg hebben van bitcoin, proberen we ook altijd een leuke content-tip mee te geven. Ditmaal gaat het om een interview met Ross Stevens. Deze grootheid in de financiële wereld is al jaren met bitcoin bezig, is de oprichter en CEO van NYDIG en wat ons betreft één van de slimste figuren in de space. In dit interview vertelt Stevens onder andere hoe hij de toekomst van bitcoin ziet. Meer dan de moeite waard.

Wekelijkse Bitcoin koers blik

Dan is het weer traditioneel tijd voor de koers. Op het moment van schrijven handelt bitcoin rond de koers van 36.000 dollar en zijn we met bitcoin net als de ethereum koers en ripple koers nog steeds niet bekomen van de klap die Elon Musk ons heeft toegediend. Al lijkt de paniek nu wel uit de markt te zijn en hebben wij het gevoel dat bitcoin zich weer langzaam klaarmaakt voor een sprong voorwaarts. In hoeverre dat gaat gebeuren laat zich helaas niet goed voorspellen in bitcoin-land. Dat heeft de hele saga rondom Musk wel weer bewezen. De beste strategie blijft wat ons betreft nog altijd de “dollar-cost averaging” strategie. Als je ervan overtuigd bent dat bitcoin waardevol is en nog ruimte heeft om jouw bitcoin aankopen te zien groeien, dan is een regelmatige investering nog altijd het beste. Iedere week of maand een vast bedrag in bitcoin te beleggen en er verder niet naar kijken. Dat is voor veel mensen niet alleen voor de portemonnee, maar ook voor de gemoedstoestand een stuk beter dan actief handelen.

Tot de volgende!
Dit was het alweer voor deze editie van de SATOS blog! Voor nu rest ons niets anders dan jou een fijn vervolg van de week te wensen en uiteraard graag tot ziens bij SATOS. Wij gaan weer aan de slag om jou ook in de komende weken te voorzien van een stevige portie bitcoin leesvoer. Tot snel!