Een veelgehoord punt van kritiek op bitcoin is dat onze favoriete digitale munt slecht voor het milieu is. Op het eerste gezicht lijkt daar weinig op aan te merken. Het bitcoin-netwerk gebruikt op jaarbasis immers meer energie dan landen als IJsland en Zwitserland. Dat is niet mals, maar wij zijn ervan overtuigd dat de positieve impact van bitcoin op de wereld groter is dan de negatieve impact van het energieverbruik dat nodig is om het netwerk draaiende te houden door miners. Waarom precies? Dat gaan we je nu uitleggen!

De kern van het verhaal is dat ons huidige geld vooral slecht is voor het milieu. We zijn gewend aan de situatie dat de staat het monopolie op geld heeft. Met één druk op de knop kan er geld worden bijgedrukt om de economie te sturen en stimuleren. Dit heeft twee belangrijke consequenties die uiteindelijk een negatief effect hebben op het milieu:

  1. Het bijdrukken van geld maakt dat ons geld langzaam zijn waarde en koopkracht verliest. We zijn gewend aan inflatoir geld.
  2. Het bijdrukken en uitdelen van geld om de economie te stimuleren zorgt voor de start van bouwprojecten en andere investeringen die zonder deze kunstgrepen nooit hadden plaatsgevonden.

Het is belangrijk om te zien dat beiden niet mogelijk zijn in een op bitcoin gebaseerde economie.

De eerste consequentie: we zijn gewend aan inflatoir geld

Inflatie op euro's is de standaard. Diep van binnen weten we allemaal dat ons geld langzaam zijn koopkracht verliest. Onze dagelijkse boodschappen worden steeds duurder en ook de huizenprijzen blijven stijgen. Dit heeft als gevolg dat het slimmer is om een euro vandaag uit te geven dan morgen. Inflatoir geld dwingt ons om zo snel mogelijk te consumeren. Om te illustreren wat het effect van inflatoir geld op onze manier van denken is gebruiken wij graag een extreem voorbeeld: stel dat je te horen krijgt dat jouw geld alleen vandaag nog waarde heeft, wat zou je dan doen? Waarschijnlijk als de wiedeweerga naar de winkel om er nog iets van te kopen. Geld dat zijn waarde verliest zorgt voor druk om te consumeren.

Het zorgt voor een druk om meer spullen te kopen zonder dat we goed over die aankopen nadenken. Met andere woorden: je krijgt een samenleving die is gericht op de korte termijn. Vergelijk dat eens met geld dat langzaam in waarde toeneemt omdat niemand het kan bijdrukken: bitcoin. Stel dat je zeker weet dat je morgen of over een week meer kunt kopen met hetzelfde geld, dan loont het om goed na te denken over je uitgaven. Heb ik die aankoop nu wel echt nodig of kan ik er beter even mee wachten? Bitcoin heeft de potentie om de consumptiemaatschappij die we nu dankzij het in waarde dalende fiatgeld hebben te veranderen in een op de lange termijn gerichte maatschappij. Een maatschappij waarin we minder troep produceren die we eigenlijk niet nodig hebben en met meer rust onze beslissingen nemen. Persoonlijk merk ik bijvoorbeeld nu al dat ik beter over mijn aankopen ben gaan nadenken dankzij bitcoin. Heb ik die zak snoep echt nodig of kan ik die paar euro beter in bitcoin stoppen? Bitcoin begint die strijd steeds vaker te winnen.

De tweede consequentie: rijkdom gebaseerd op schulden

Het tweede gevolg van inflatoir geld ligt in het verlengde van het eerste, maar het loont zeker om deze ook goed uit te leggen. Fiatgeld heeft ons laten wennen aan een wereld die te mooi is om waar te zijn. Een groot deel van onze rijkdommen zijn gebouwd om een steeds verder groeiende schuldenberg. Decennialang hebben we geleend van toekomstige generaties en het begint er steeds meer op te lijken dat we die schulden nooit kunnen terugbetalen. Er zijn steeds meer schulden nodig om de terugbetaling van reeds bestaande schulden te financieren. Onze economie is een tikkende tijdbom en na de explosie mogen de toekomstige generaties de ellende gaan opruimen.

We hebben daarmee niet alleen de rijkdom van toekomstige generaties geleend, maar ook de aarde volgebouwd en vervuild op een kunstmatig hoog tempo dankzij fiatgeld. Het is een beetje kort door de bocht, maar een goud- of bitcoinstandaard zou dit onmogelijk maken. Om in een bitcoin-samenleving iets te kunnen bouwen moet je eerst sparen. Je kunt bitcoin niet zomaar uit het niets creëren en dat is fantastisch voor het milieu. Mensen worden daarmee weer gedwongen om na te denken over hun beslissingen en te sparen voordat ze kunnen uitgeven.

De leestip van de week

Ditmaal een boek waarin het bovenstaande in meer detail wordt behandeld. Het gaat om The Bitcoin Standard van Saifedean Ammous. Door velen bestempeld als het beste boek dat ooit over bitcoin is geschreven. Wij raden je zeker aan om het hele boek te lezen, maar als je specifiek over het onderwerp van vandaag wilt lezen dan moet je hoofdstuk 5 hebben.

Bitcoin koers

undefined

Afgelopen week zijn we even kort boven de $12.000 uitgeschoten met de bitcoin koers, er weer flink ondergedoken en op dit moment klimmen we weer rustig omhoog. Wat dat betreft was het weer een typisch weekje voor bitcoin: op de korte termijn is er geen pijl op te trekken, maar op de lange termijn is de trend vooral positief. De beste manier om zonder veel stress je bitcoin-stacks te vergroten blijft voor ons dan ook een periodieke investering. Wekelijks of maandelijks een vast bedrag storten en er verder niet zoveel naar omkijken.

Bitcoin €9.815,10  -5,23% Bitcoin kopen
Ethereum €333,82 -8,08% Ethereum kopen
Litecoin €51,37 -8,52% Litecoin kopen 
Ripple €0,2406 -9,17%  Ripple kopen
Bitcoin Cash €242,17 -9,50%  Bitcoin Cash kopen

De bovenstaande koersgegevens zijn op 25-08-2020 om 11:00 overgenomen van coinmarketcap.

Benieuwd hoe je cryptocurrency grafieken kan aflezen? We hebben daar een artikel voor geschreven!

Dat was hem weer voor deze week! Een iets ander format dan je normaal gesproken van ons gewend bent, maar soms dwingt de inhoud ons van de standaard indeling af te wijken. Wij hopen in ieder geval dat jullie het weer interessant vonden om te lezen! Dan is het voor ons tijd om af te sluiten en aan de slag te gaan met de blog van volgende week. Bedankt voor het lezen en tot dinsdag!