SATOS_wallet.png

Waarom je bitcoin- en eurobetalingen niet kunt vergelijken

De meeste betalingen die we tegenwoordig doen zijn volledig digitaal. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag wat nog het voordeel van bitcoin is ten opzichte van digitale betalingen met de euro. Betalingen met de euro zijn in de meeste gevallen immers veel sneller dan bitcoin-betalingen en zijn ook nog eens goedkoper. Waarom zou je dan nog bitcoin gebruiken?

Het antwoord op die vraag is eigenlijk vrij simpel. Je kunt betalingen met bitcoin en digitale betalingen met de euro namelijk niet met elkaar vergelijken. In het geval van bitcoin krijg je de volledige controle over de asset zelf en in het geval van de euro moet je te allen tijde vertrouwen op tussenpersonen.

Wat is het verschil tussen digitale betalingen in de euro en bitcoin?

Het is belangrijk om je te beseffen dat een digitale eurotransactie anders is dan een cashtransactie. Als je digitaal euro’s overgemaakt krijgt dan staan ze op je rekening bij een tussenpersoon. Die tussenpersoon is aan jou de hoeveelheid euro’s schuldig die jij daar op je bankrekening hebt staan. Als je een briefje van 10 euro krijgt heb jij daadwerkelijk de beschikking over die euro’s. Dat is een verschil.

Bitcoin is in feite een digitale versie van de cashtransactie. Jouw bitcoin staan immers niet bij een tussenpersoon (althans, dat hopen wij; sla je bitcoin veilig op). Als je bitcoin ontvangt heb jij de volledige macht over die bitcoin. Vergelijkbaar met een cashtransactie met euro’s.

Waarom moet ik dat weten?

Het is belangrijk om te zien dat een digitale transactie met de euro niet te vergelijken is met een digitale transactie met bitcoin. In het geval van de euro moet je toestemming hebben van de tussenpersoon om de betaling te kunnen doen, weet de tussenpersoon wie jij bent en aan wie de betaling gericht is en hebben zij de ultieme macht over de digitale euro.

In het geval van bitcoin ligt die macht volledig bij de gebruikers en weet in principe niemand wie jij bent en aan wie jij een betaling hebt gedaan of van wie jij een betaling hebt ontvangen.

In het kort

De belangrijkste kwaliteit van bitcoin is dat je niemand hoeft te vertrouwen om zeker te weten dat jij de bitcoin in je macht hebt. Als jij bij wijze van spreken 1 bitcoin in je BTC wallet hebt, dan kan niemand daar iets aan veranderen. Het is alsof je een briefje van 10 euro in je portemonnee hebt. Waarbij je zelfs zou kunnen betogen dat het makkelijker is om dat briefje van 10 af te pakken dan die bitcoin die jij in je wallet hebt.

Het bijzondere aan bitcoin is dat je er digitale cashtransacties mee kan doen, dat kan niet met de euro.

De leestip van de week

Kun jij geen genoeg krijgen van bitcoin? Ga ons dan volgen op Twitter waar we dagelijks feitjes, nieuws en wijsheden over de digitale munt delen! Daarnaast geven we op Twitter vaak leuke prijzen weg, waardoor het alles bij elkaar zeker de moeite is om ons te volgen. Wij van WC-eend adviseren WC-eend haha!

De korte koersblik

undefined

Het was een relatief rustig weekje voor de bitcoin koers en dat is voor de lange termijn helemaal niet slecht! Afgelopen dinsdag braken we eventjes door de magische grens van $10.000, maar daar zakten we vervolgens alweer snel doorheen. Dat is helemaal niet erg, aangezien dit alleen maar bijdraagt aan de bodemvorming rond de $9500 waar we nu al een tijdje rondzweven. Hoe meer mensen zich op dit prijsniveau inkopen, hoe minder snel ze geneigd zijn om voor deze prijs weer bitcoin verkopen. We kopen immers geen bitcoin om ze een week later voor minder te verkopen.

Bitcoin €8.581,95 | -4,03%
Ethereum €215,76 | -2,04%
Litecoin €40,98 | -5,35%
Ripple €0,1795 | -4,29%
Bitcoin Cash €224,10 | -7,37%

Voor nu rest ons alleen nog jou te bedanken voor de aandacht en het lezen van de wekelijkse nieuwsbrief. Tot volgende week of tot snel op SATOS.eu!