SATOSgoudbitcoinbtc.png

Bitcoin als batterij om jouw tijd in te bewaren

Het is weer dinsdag en dat betekent dat het tijd is voor je wekelijkse portie Bitcoin! Na de vorige artikelen over de 51% aanval op bitcoin gaan we het in deze editie hebben over de relatie tussen tijd en geld en zoomen we heel specifiek in op bitcoin. Voordat we dat doen is het belangrijk om die relatie even kort uit te leggen. Te beginnen met tijd, ons meest kostbare bezit. Tijd is het meest schaarse goed dat er bestaat. Niemand weet hoeveel tijd hij of zij nog heeft, behalve dat het om een eindige voorraad gaat. In vrijwel alle beslissingen die we nemen speelt tijd dan ook een belangrijke rol. Als we werken geven we in feite een stukje van onze kostbare tijd op voor geld. In die zin kun je geld zien als een batterij waar we onze gewerkte tijd in opslaan. Geld is bevroren tijd. Geld is het systeem waarmee we de score tussen alle mensen bijhouden.

Geld is de batterij van onze tijd en de taal waarmee we met elkaar kunnen communiceren over waarde.

Wat maakt bitcoin dan een interessante batterij?

Je wil natuurlijk niet dat andere mensen tijd uit jouw batterij kunnen zuigen. De Europese Centrale Bank heeft bijvoorbeeld de volledige controle over de euro. Iedere euro die door de ECB wordt bijgedrukt maakt de overige euro’s minder waard. Op die manier kunnen ze waarde uit jouw batterij zuigen, en dat gebeurt momenteel op grote schaal.

Bitcoin is een interessante batterij om jouw tijd in op te slaan omdat er nooit meer dan 21 miljoen in omloop komen. Niemand kan zomaar uit het niets nieuwe bitcoin creëren, het minen van bitcoin kost tenslotte ook tijd. Mede dankzij die eigenschap is bitcoin de beste batterij om jouw kostbare tijd in te bewaren.

Waarom moet ik dat weten?

Omdat bitcoin de beste batterij is zal op termijn iedereen op bitcoin overstappen. Waarom zou je immers een slechtere batterij gebruiken er een beter alternatief is. Maar er zullen maar 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Met een wereldbevolking van 7.7 miljard mensen is er dus maar 0.00272727 bitcoin per hoofd van de wereldbevolking.

Je kunt jouw deel van de bitcoin supply al veiligstellen voor ongeveer €20.

De totale geldhoeveelheid in de wereld is ongeveer $90 biljoen. Dat is bijna $12.000 per hoofd van de wereldbevolking. Om miljonair te zijn heb je 84x die hoeveelheid nodig.

Stel dat bitcoin in de toekomst dé enige wereldmunt wordt, dan kun je op dit moment met €1680 (84 x €20) de hoeveelheid bitcoin kopen die je dezelfde rijkdom geven als een miljonair nu. Met andere woorden, we zijn er nog heel vroeg bij.

In het kort

De belangrijkste eigenschap die een goed geldsoort moet bezitten is gegarandeerde schaarste. Je moet zeker weten dat er niet ineens een heleboel eenheden bijgemaakt kunnen worden, want dan is de geldsoort niet meer schaars en verliest het waarde.

Geld kun je zien als een batterij om je kostbare tijd in op te slaan, en de beste batterij is degene die jouw koopkracht het beste kan bewaren. Het is zinloos om te sparen in een batterij waar door anderen waarde kan worden uitgezogen. Wij zijn ervan overtuigd dat bitcoin de beste batterij is. Daarom vinden wij ons werk ook zo tof!

De luistertip van deze week

Iedere week geven we in dit gedeelte van de blog een stukje content mee waarmee jij jouw kennis over Bitcoin verder kunt uitbreiden. Ditmaal gaat het om een interview met Peter Schiff die te gast is in de What Bitcoin Did podcast van Peter McCormack. In het interview, wat eigenlijk meer een discussie is, worden goud en bitcoin lijnrecht tegenover elkaar gezet en worden er enkele goede argumenten gemaakt voor bitcoin ten opzichte van goud. Heel interessant om te kijken als jij jouw argumenten voor bitcoin weer eens scherp wilt slijpen!

Bitcoin koers blik

undefined

De bitcoin koers heeft vandaag een kleine sprong gemaakt en staat op het moment van schrijven op $9300. Zou dit dan het begin van de move omhoog zijn waar we al zo lang op wachten? We gaan het meemaken! De afgelopen weken hebben we de zone rond de $9200 in ieder geval flink versterkt, waardoor wij het gevoel hebben dat we zomaar niet meer onder de $9000 gaan duiken.

Bitcoin €8.123,17  +1,08% Bitcoin kopen
Ethereum €210,69 +0,97% Ethereum kopen
Litecoin €37,87 -0,28% Litecoin kopen 
Ripple €0,1733 +0,46%  Ripple kopen
Bitcoin Cash €199,47 -0,49%  Bitcoin Cash kopen

De bovenstaande koersgegevens zijn op 21-07-2020 om 11:00 overgenomen van coinmarketcap.

Benieuwd hoe je zelf cryptocurrency grafieken kan aflezen? We hebben daar een aantal weken geleden een artikel voor geschreven!

Je bent weer aan het einde gekomen van je wekelijkse, door SATOS gepresenteerde, portie Bitcoin! Wij hopen dat je het weer een goede besteding van je tijd vond en gaan uiteraard weer aan de slag om je ook volgende week weer een interessante berg leesvoer te bezorgen. Wij hebben zelf nog een berg leuke onderwerpen voor jullie in petto, maar mocht je zelf een leuke suggestie hebben of een vraag die je graag eens beantwoord zou zien, stuur ze dan vooral in. Uiteraard kun je ons ook altijd bereiken via Twitter waar we dagelijks Bitcoin-propaganda spuien.

Tot volgende week!