Bitcoin als betaalmiddel voor je boodschappen en je dagelijkse cappuccino bij de plaatselijke koffiebar. Het leek lange tijd een onrealistische droom, maar langzamerhand begint het toch werkelijkheid te worden. Bitcoin gaat als een komeet en lijkt niet meer te stoppen. In een recent rapport noemde Deutsche Bank bitcoin inmiddels te belangrijk om te negeren. Daar denkt de grote Amerikaanse betalingsprovider PayPal hetzelfde over. Sinds oktober van het afgelopen jaar is het mogelijk om bij het bedrijf bitcoin kopen en verkopen. Al is het nog niet mogelijk om je bitcoin ook daadwerkelijk van het platform af te halen. Gisteren kwam het bedrijf met het grote nieuws dat je binnenkort bij alle 29 miljoen webwinkels die PayPal ondersteunen kunt betalen met bitcoin.

PayPal is daarmee na Visa al de tweede betalingsgigant die met het nieuws komt dat ze bitcoin gaan integreren in hun betaalnetwerk. Volgens ons is dit uiteindelijk de manier waarop bitcoin moet gaan schalen. Je koffie betalen met bitcoin komt steeds dichterbij. 

Bitcoin schaalt in lagen

Bitcoin is bedacht als een onafhankelijke vorm van geld die je zonder banken of andere tussenpersonen kunt gebruiken. Ergens is het dan natuurlijk gek dat we staan te juichen dat PayPal en andere betalingsproviders bitcoin integreren in hun netwerk. Maar de waarheid is dat bitcoin met de 7 transacties per seconde op de blockchain nooit alle financiële transacties ter wereld kan faciliteren. De enige manier waarop dat kan is via oplossingen die als een tweede laag op bitcoin fungeren. Net als het Lightning Network is het PayPal netwerk in feite een tweede laag op bitcoin. Binnen het Paypal netwerk kunnen mensen in feite een onbeperkt aantal transacties per seconde doen.

Wij verwachten dat het over een paar jaar de standaard is om het grootste deel van je bitcoin in een eigen bitcoin wallet te bewaren, als een soort spaarpot voor de lange termijn. Om vervolgens met een klein deel op netwerken als dat van PayPal je dagelijkse betalingen te doen.

PayPal CEO verwacht bitcoin naar een nieuw niveau te tillen

Het feit dat bitcoin slechts 7 transacties per seconde kan verwerken is vanaf de begindagen een argument geweest tegen bitcoin. Bitcoin is geld en hoewel met het begin van bitcoin niet is bedacht om alle transacties ter wereld te faciliteren, is dat wel de verwachting die veel mensen van geld hebben. Bitcoin is vooral een goede vorm van geld omdat de decentrale aard ervoor zorgt dat de eigenschappen onveranderbaar zijn. Niemand kan zomaar nieuwe bitcoin bijdrukken of transacties tegenhouden. Nu zijn er dus ontwikkelingen die daarbovenop van bitcoin ook nog eens het betaalmiddel voor de dagelijkse aankopen kunnen maken.

“Dit is de eerste keer dat je bitcoin op dezelfde manier kunt gebruiken als je creditcard of normale betaalkaart,” aldus Dan Schulman, de CEO van PayPal. “Wij denken dat dit een belangrijk moment is in de geschiedenis van bitcoin, waarin het project verandert van een investering die je alleen koopt en vasthoudt, naar een valide betaalmiddel waar je overal mee kunt betalen,” zo geeft Schulman aan tegenover Reuters. In principe is bitcoin op PayPal dus vooral een nieuwe manier om bitcoin te gebruiken. Achteraf bezien is het natuurlijk altijd onvermijdelijk geweest dat bitcoin ook op deze manier een plek zou krijgen in het wereldwijde financiële ecosysteem.

Kan PayPal dan niet liegen over het aantal bitcoin dat ze hebben?

De grote vraag waar iedereen natuurlijk meteen mee zit is natuurlijk hoe we grote spelers als PayPal kunnen controleren. Wat houdt ze tegen om binnen hun eigen netwerk bitcoin “bij te drukken”? In principe is er helemaal niets wat wij kunnen doen om er zeker van te zijn dat PayPal dit niet doet. Gelukkig voor ons hoeft dat ook niet, want de eigenschappen van bitcoin maken het hoogst onwaarschijnlijk dat een partij als PayPal hieraan durft te beginnen. 

Er komen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop en als PayPal binnen hun netwerk meer bitcoin gaat verkopen dan ze daadwerkelijk hebben, dan nemen ze een groot risico. Op het moment dat de bitcoin koers namelijk door het dak gaat en PayPal in ruil voor Amerikaanse dollars bitcoin verkoopt die ze eigenlijk niet hebben, dan verliezen ze enorm veel geld. In feite gaan ze op die manier short op bitcoin en daar zit een partij als PayPal helemaal niet op te wachten. Stel dat ze op $50.000 een bitcoin verkopen die ze niet hebben en bitcoin stijgt naar $100.000, dan verliezen ze daar gewoon $50.000 op. 

Daarnaast verwachten wij dat ieder bedrijf dat op deze manier bitcoin gaat gebruiken zal moeten bewijzen de bitcoin ze beweren te hebben daadwerkelijk te bezitten. Dankzij de manier waarop bitcoin gebouwd is kan dat heel eenvoudig.

De crypto leestip van deze week

Kun jij geen genoeg van bitcoin krijgen? Dan hebben we voor deze week een leestip voor je die perfect aansluit op het onderwerp van de nieuwsbrief. Het gaat om een artikel van Nic Carter waarin hij beschrijft hoe bitcoin kan schalen zonder dat we iets aan het netwerk hoeven te veranderen. Hij beschrijft hierin hoe bedrijven als PayPal en Visa kunnen fungeren als een soort bitcoin banken die als een tweede laag op bitcoin een onbeperkt aantal transacties per seconde kunnen verwerken. In principe het stukje dat we ook al behandeld hebben in de nieuwsbrief van vandaag, maar hij gaat in het artikel ook in op de manier waarop deze “bitcoin banken” vervolgens kunnen bewijzen dat ze echt de bitcoin hebben die ze beweren te hebben.

De bitcoin koersblik

Op het moment van schrijven is de bitcoin koers bezig aan een voorzichtige klim en als we een paar belangrijke indicatoren mogen geloven kunnen we ieder moment naar boven uitbreken. In de grafiek kun je zien dat de Daily MACD weer in het groen zit en de afgelopen keren was dat een voorbode voor een flinke stijging van onze favoriete digitale munt. Op de lange termijn zijn wij altijd bullish over bitcoin, maar ook voor de korte termijn ziet het er op het moment van schrijven allemaal goed uit. Helaas is niks zeker in dit wereldje en kan de situatie snel omdraaien, maar een beetje speculeren is altijd leuk. Let wel op dat dit natuurlijk geen beleggingsadvies is.  

undefined

Dan zijn we alweer bij het einde van de blog aangekomen. Voorlopig moeten we onze koffie nog gewoon met de euro afrekenen, maar het moment dat we volledig op bitcoin over kunnen stappen komt snel dichterbij. Hoe gaaf is het dat grote betalingsproviders als PayPal en Visa bitcoin op deze manier omarmen. Er zullen mensen binnen de industrie zijn die het helemaal niks vinden, maar wij zijn ervan overtuigd dat dit de enige manier is waarop bitcoin echt kan schalen als betaalmiddel. Als je het daar niet mee eens bent, dan kun je bitcoin gewoon op de “ouderwetse” manier blijven gebruiken en je niets aantrekken van PayPal en de andere betalingsgiganten. Het mooie aan bitcoin is juist dat iedereen het op zijn eigen manier mag gebruiken. Maar voordat we weer aan een nieuw verhaal beginnen sluiten we af. Wederom bedankt voor het lezen en graag tot de volgende blog!